Pro Kapitali tegevjuht Paolo Michelozzi toob börsiteates välja, et seoses T1 renditegevusega on käive kasvanud 8 miljoni euro võrra, suurima käibekasvu tõid aga elukondlike ja äripindade piirkondade arendused.

„Kontserni äritegevuse muidu positiivseid tulemusi on oluliselt mõjutanud T1 finantstulemus, mis keskuse esimesel tegevusaastal ei vastanud meie esialgsetele prognoosidele. Üheks põhjuseks, miks paremate finantstulemuste saavutamine osutus ootuspärasest keerulisemaks, oli madalam nõudlus kaubanduspindade järele, mille tulemusel oli kaubanduspindade vakantsi osakaal suurem kui algselt eeldati," avaldab Michelozzi.

T1 tegevuse toetamiseks ja kaubanduspindade vakantsi vähendamiseks pakkus Pro Kapitali tütarfirma AS Tallinna Moekombinaat üürnikele allahindluseid ning toetas pindade kohaldamist rentnike vajadustele vastavaks.

„Sellel on olnud lühiajaline negatiivne mõju ärikasumile, mille tagajärjel langes kinnisvara väärtus 23 miljoni euro võrra (2018. aastal hinnati T1 kinnisvara väärtust üles 18 miljoni euro võrra)," teatab tegejuht.

Kasumist sai suur kahjum

Kinnisvarainvesteeringu mitterahalisel ümberhindlusel oli kontserni tulemustele oluline mõju. Lisaks mõjutavad tulemusi T1 projektiga seotud intressikulud, mis aasta lõpu seisuga ulatusid 9,5 miljoni euroni.

„Eelnevat kokku võttes, 2019. aasta puhastulemiks kujunes 29,1 miljonit eurot kahjumit, võrreldes 18 miljoni euro suuruse kasumiga möödunud aasta samal perioodil," pidi Michelozzi tunnistama.

Laenu teenindamine raske

AS-i Tallinna Moekombinaat oodatust madalam tulusus on tekitanud olukorra, kus tütarettevõte ei ole suutnud täita põhikreeditoriga sõlmitud laenulepingus kokku lepitud kahe finantskovenandi tingimusi (DSCR ehk Debt Service Coverage Ratio, mis näitab lühiajalist rahavoo võimet võlga teenindada ja NLR ehk Net Leverage Ratio ehk suhtarv, mis arvestab laenu teenindamise võimet ajalises mõõdus). Siiski on AS Tallinna Moekombinaat äritulem enne mitterahalist ümberhindamist ja intressikulusid positiivne st kasumlik. AS Tallinna Moekombinaat on laenuandjaga pidamas konstruktiivseid läbirääkimisi. Pro Kapital teavitab laenuandjaga peetavate läbirääkimiste tulemusest eraldi teatega, on börsiteates kirjas.

Hiljuti teatas Pro Kapital, et on täielikult kindlustanud Pro Kapitali olemasolevate tagatud võlakirjade refinantseerimise, emiteerides uued tagatud võlakirjad kuni aastani 2024.

„Kuni tegeliku lunastamiseni kehtivad olemasolevate võlakirjade tingimused edasi, mistõttu oleme kohustatud nende tingimuste rikkumistest teatama. Sellest tulenevalt anname teada, et seoses Pro Kapitali tütarettevõtte AS-i Tallinna Moekombinaat varade mitterahalise ümberhindamisega 2019. aasta neljandas kvartalis, ei täitnud Pro Kapital nn hooldustesti (ingl k Maintenance test), mille kohaselt peab omakapitali suhe kogu varadesse olema suurem kui 40%.

Samuti anname teada, et oodatust madalamate finantstulemuste tõttu on AS-il Tallinna Moekombinaat finantsvõlgnevus seoses ülal kirjeldatud laenukohustusega, mis omakorda käivitab rikkumise olemasolevate võlakirjade tingimuste osas," teatab Michelozzi.

Usutakse lahenduse leidmisesse

Tütarettevõte tasus esimese tavapärase intressimakse tähtaegselt 2019. aasta septembris, kuid seoses käimas olevate läbirääkimistega ei ole AS Tallinna Moekombinaat edasisi intressimakseid ega rikkumisega seonduvaid lisaintressimakseid teinud.

Lisaks on peatatud teise peamise kreeditoriga kokkulepitud osamaksete tasumine. Nimetatud finantsvõlgnevused ja finantskovenantidele mittevastavus võimaldab laenuandjal nõuda ennetähtaegset laenu tagastamist, kuid tänaseni ei ole laenuandja seda õigust kasutanud.

„Nagu eelpool öeldud, on käimas läbirääkimised olukorra lahendamiseks. Võlakirjadega seotud kohustuste mittetäitmine võimaldab olemasolevate võlakirjade agendil olemasolevad võlakirjad ennetähtaegselt tagasi kutsuda ja muuta nad koheselt sisse nõutavateks. Kuna olemasolevaid võlakirjad refinantseeritakse nende kogu mahus uute võlakirjade emissioonist saadavate vahenditega ja olemasolevad võlakirjad lunastatakse 17. märtsil 2020, ei näe Pro Kapital olemasolevate võlakirjade ennetähtaegse tagasi kutsumise riski.

"Soovin rõhutada, et Pro Kapital on tähtajaliselt täitnud kõiki olemasolevatest võlakirjadest tulenevaid rahalisi kohustusi. Uute võlakirjade tingimuste kohaselt on AS Tallinna Moekombinaat omakapitali ja varade suhtarvu arvestusest ja ka võimalikke rikkumiste nimekirjast välja arvatud. See tähendab, et AS-i Tallinna Moekombinaat tegevus ja laenuandjaga läbirääkimiste tulemused ei avalda uute võlakirjade tingimuste täitmisele negatiivset mõju," selgitab tegevjuht teates.

Ta lisab, et T1-ga seotud väljakutsetest hoolimata, edenevad nende elamuarendused plaanipäraselt ja ned on kindlad, et elamuprojektid genereerivad ka järgnevatel aastatel positiivseid rahavoogusid.