Kaks Taani teadlast, Klaus Kjöller ja Tröls Mylenberg väidavad, et Rootsi mööblifirma IKEA esindab Rootsi imperialismi, sest paneb Taani taustaga nimed oma kõige viletsamatele toodetele, kirjutab ajakiri Spiegel.

Maailma suurima mööblimüüja tootekataloogis on ligi 10 000 nimetust. Eestlastegi hulgas populaarsel IKEA-l on ka kombeks ristida kõik tooted, olgu see siis riidenagi või kallihinnaline voodi, Skandinaavia-päraste nimedega. Nii võib näiteks osta umbes 20 000 krooni maksva Stockholmi-nimelise diivanikomplekti. Korteri ukse ette aga punast värvi ja Taani linna Roskilde nime kandva uksemati – hind 140 krooni. On ka kallimat kraami, näiteks Taani väikelinna Köge nime kandvad 300-kroonised uksematid. Või lausa üle tuhande krooni ulatuvad Helsingöri-nimelised vaibad.

Taani teadlaste tehtud uuringu järgi on hierarhia selge. Parimad palad jäävad rootslastele. Soome nimesid leiab köögilaudadelt ja toolidelt. Norra nimed on seotud voodite ja kummutitega. Taanile kuuluvad ülejäägid. “Uksematid, odavad vaibad ja kolmanda järgu mööbel. Kõik, mis läheb jalge alla,” on Klaus Kjöller Kopenhaageni ülikoolist öelnud kohalikule ajalehele.