Analüütikute sõnul on Neste otsus mõistetav, sest kütuseturul on olukord keeruline ning tootmist on vaja muuta efektiivsemaks. Neste Oil teatas ka, et investeerib edasisse tegevusse 500 miljonit eurot.

„Personali vähendamine tuleneb sellest, et Naantali rafineerimistehase roll muutub. Enne oli see küllaltki iseseisev üksus, nüüd pannakse Naantali ja Porvoo üksused kokku ja kaotatakse üks liin," ütles Kauppalehtile analüütik Karri Rinta.

Neste Oil on Rinta sõnul varem keskmiselt investeerinud 350 miljonit eurot. Tänane teade näitab, et nad on võimelised ka suuremaks rahasüstiks.

Neste Oil teatas täna, et plaanivad Porvoo ja Naantali rafineerimistehaseid ja seal toimuvaid protsesse paremini juhtima hakata ning on leidnud kulutõhusama lähenemisviisi.

Ka teine analüütik Henri Parkkinen Pohjola Bankist usub, et ettevõte suudab muutustega parandada konkurentsivõimet ja tugevdada kasumlikkust.

Naftatöötlemise turul on Euroopas ja kogu maailmas raske aeg. Neste Porvoo tehas on aga konkurentsivõimelt maailmas esimese kolme hulgas. Paljud konkurendid ei suuda nii suuri investeeringuid teha.

Kesko puhul on tegemist mitmes erinevas tütarettevõttes toimuvate koondamistega. Eesmärgiks on parandada oma tarbekaupade haru konkurentsivõimet.