Täna riigikogu majanduskomisjonis teisele lugemisele saadetud elektrituruseaduse eelnõu on kui mälestusmärk poliitikute suutmatusele lahendada aastaid kestnud vaidluseid taastuvenergia tasude ümber, märkis koda oma teates.

Majanduskomisjoni liikmed viisid viimasel hetkel eelnõusse muudatusi, mida ei olnud eelnevalt komisjonis arutatud, sidusrühmadele tutvustanud ning mis on vastuolus ka läinud aasta oktoobris Euroopa Komisjoni poolt väljastatud riigiabi loaga.

Taastuvenergia Koja juht Rene Tammist tõdes, et peatselt juba viis aastat väldanud tasude muutmise protsess on minetanud tõsiseltvõetavuse.

„Kui kolme aasta eest suruti tootjatele peale kokkulepe, millega olemasolevad tootjad pidid loobuma kehtivast toetusskeemist ning hakkama toetust saama elektrihinna muutumise järgi börsil, siis nüüd on riigikogu veendunud, et kehtiv süsteem on tarbijale ikkagi soodsam,“ leidis Tammist.

„Tootjad on kogu aeg olnud seisukohal, et kehtiv süsteem ongi parim nii ettevõtjatele kui ka tarbijatele. Riik sai sellele skeemile ka oktoobris 2014 Euroopa Komisjonilt riigiabiloa, kuid nüüd, mil toetusskeemis soovitakse taas muudatusi teha, tuleb uuesti luba taotleda, sest ilma selleta toetusskeemis muudatusi teha ei tohi,“ lisas ta.

Kurblooliseks muudab Tammisti sõnul aastatepikkuse vaidluse see, et kogu aja jooksul on taastuvenergia tootjad olnud seadusemasina hammasrataste vahel.

Tammisti hinnangul on selge, et tänased otsused on kantud käimasolevast valimiskampaaniast ning ettevõtjatena ta selles osaleda ei soovi. "Sektoripoolsed üleskutsed sõnamurdlikkusest hoidumisele ning kokkulepetest kinnipidamisele on jäänud kurtidele kõrvadele," lisas ta.

Tammist märkis ühtlasi, et tulemuseks on see, et viimastel aastatel on sektori areng sisuliselt seiskunud ja heitlikus investeerimiskliimas uusi keskkonnasõbralikke elektrijaamu ei rahastata.

Koda kutsub veelkord riigikogus esindatud poliitilisi jõudusid üles viima seadusemenetlus korrektselt lõpuni, mille keskseks põhimõtteks on, et olemasolevatel tootjatele saab toetusi muuta üksnes kokkuleppel tootjatega.

Riigikogus täna toetust leidnud muudatustega Taastuvenergia Koja liikmed ei nõustu.