Vaid neli aastat tagasi asutatud firma on juba üle maailma liigutanud 4,5 miljardit dollarit klientide raha ning viies kontoris üle maailma töötab 400 inimest, teatab BBC News.

Hinrikuse sõnul on pangad magama jäänud.

„Nad on olnud kiired omaks võtma moodsaid tehnoloogiaid, et optimeerida seda, kuidas asjad sisemiselt töötavad, aga mis puutub klientidele mõeldud teenustesse, pole nende protseduurid tegelikkuses muutunud palju aastakümneid,“ märgib Hinrikus.

„Kui kõik teised sektorid, mida juhib tehnoloogia, nagu meedia, ajalehed, muusika, on kõik segi paisatud, pole panganduses viimase 20 aasta jooksul midagi põnevat juhtunud,“ lisab Käärmann.

Eesti taasiseseisvudes kümneaastane olnud Hinrikus usub, et kommunismi all elamise kogemus on muutnud eestlased ettevõtlikumaks.

„Me pidime riigi nullist üles ehitama,“ ütleb Hinrikus. „Meil polnud mingeid päranduseks jäänud süsteeme, protsesse ega protseduure. Soome pakkus meile oma vana telefonikeskjaama ja me olime piisavalt julged, et öelda, et me ei taha seda, me võime elada veel aasta või kaks ilma selleta, kuni võime endale lubada midagi moodsat. Kui pidid parandama oma pesumasinat, pidid kasutama osi oma auto küljest, kui midagi tahtsid, pidid selle ise ehitama, ning see on andnud inimestele sellise suhtumise, et nad ei karda varrukaid üles käärida ja käsi mustaks teha.“

Hinrikuse sõnul peaks rohkem inimesi oma äri alustama.

„Mingil põhjusel inimesed kardavad, nad kardavad läbi kukkuda. Kõige rohkem võid sa kaotada mõne kuu oma elust ja vastu saad sa fantastilise kogemuse, mis aitab sind tulevikus,“ ütleb Hinrikus.

Jaanuaris teatasid ajalehed, et Silicon Valley fondid hindavad TransferWise’i väärtust miljardile dollarile, mida Hinrikus ei kommenteeri.

BBC küsis, kas need summad ei viita sellele, et naasmas on internetimull, mis viis tehnoloogiaaktsiate väärtuse kukkumiseni aastatuhandevahetusel.

„See on fundamentaalselt väga erinev,“ vastab Hinrikus. „Kui vaadata, kui paljudel inimestel on ligipääs internetile ja kui kiiresti ettevõtted kasvavad ja kasumit toodavad. See on väga erinev 1999. aastast, kui maailm jõudis iseendast veidi ette, aga meie lõikame sellest ajast kasu. Kõik, mida inimesed arvasid siis juhtuvat, tehakse tegelikult ära praegu.“

Pärast TransferWise’i alustamist on mängu astunud sarnase mudeliga konkurente, kuid eestlased usuvad, et on teistest ees, teatab BBC News.

Tehnoloogiainvestor Eileen Burbridge usub, et TransferWise saab konkurentsiga hakkama.

„Pole midagi, mis takistaks kedagi teist matkimast seda, mida TransferWise teeb, alates nende veebilehest kuni nende kasutajaliidese ja klienditoeni,“ ütleb Burbridge. Ta usub aga, et TrasferWise’i eelis on ettevõtte taga olevad mehed.

„Me oleme ehitanud TransferWise’i neli aastat. Seda on raske kopeerida, sest nad peavad järele jõudma ja meie uuendame ja liigume endiselt edasi,“ sõnab Hinrikus.

TransferWise on üles ehitatud immigratsioonile, märgib BBC News.

USA on tohutu turg, kus on suur immigrantidest elanikkond Euroopast, Indiast, kogu maailmast, paljudel neist on endiselt tugevad sidemed koduga, nii et nad liigutavad palju raha,“ ütleb Hinrikus. „Ma usun, et maailm muutub palju väiksemaks, inimesed liiguvad ringi palju rohkem kui kunagi varem, me oleme ise immigrandid, me anname tööd inimestele enam kui 20 erinevast rahvusest, nii et me oleme väikese globaalse maailma suured fännid.“