"Uue nädala esimeses pooles valitsus arutab, ja mina isiklikult väga loodan, et 11. mai on see kuupäev, kui saame öelda, et meie kaubanduskeskused on lahti," ütles majandusminister Taavi Aas just nüüdsama ETV saates "Esimene stuudio". Kaubakeskused on olnud kinni alates 27. märtsist, lahti jäid vaid toidupoed ja apteegid, samuti sidetehnika vahendajad. Majandusminister täpsustas, et mõistagi peavad 11. mail poodide avamiseks koroonaviiruse nakatumise numbrid praegsues tempos allapoole liikuma.

"Ega keegi otseselt (valitsuses) ei vaidle kuupäevaga, aga tahetakse sisendit teadusnõukojalt," lausus Aas, kelle sõnul kaasnevad keskuste avamisega kindlasti piirangud.

Aasa sõnul ei ole sarnaselt teiste riikidega rohkem piirangute leevendamise tähtaegu välja käidud, sest see võib anda vale signaali, kui olukord peaks muutuma. "Kuupäevi tuleb kogu aeg juurde, vastavalt epidemioloogilisele olukorrale. Ja neid kirjutab meile ette olukord, mida kirjutame meie ise, kuidas me käitume," märkis ta.

Aasa sõnul mängib piirangute kaotamise puhul kõige olulisemat rolli nakkuskordaja, mis on praeguseks langenud alla ühe. "Kui leevendused tulevad, hakkab see kasvama, ja oluline on, kui kõrgele see kasvab. Kui kordaja kasvab, siis need kuupäevad, mis me oleks kavasse kirjutanud, enam ei kehtiks," ütles ta.

Aas tõi näiteks möödunud nädalal tekkinud hirmu, et Tallina kortermajadest võib alguse saada uus puhang. "Meile tundus eelmine nädal, et kõik liigub väga hästi, siis tuli kahtlus Tallinnast, et võib-olla hakkavad massiliselt tekkima uued haigestumised. Arste tegi ettevaatlikuks, et juhtumite arv hakkas kasvama kortermajades ja viiruse levik võib olla kiire," lausus ta.

Aasa sõnul monitooritakse iganädalaselt inimeste meelsust ja valmisolekut piiranguid järgida. "Üks (piirangute leevendamise) mõõdik on inimeste valmisolek käituda etteantud juhiste järgi. Iganädalaselt monitooritakse inimeste käitumist, nende valmisolekut ja soove. Kui palju on neid, kes soovivad lõdvendamist, kui palju neid, kes valmis piirangute järgi käituma," lausus Aas.