„Riigikohtu halduskolleegiumi vastset otsust kajastanud ajakirjandusväljaannetest võib jääda eksitav mulje, nagu oleks Riigikohus tunnustanud Viru Keskuse nõuet Viru Poja detailplaneeringu kehtetuks tunnistamisega tekitatud kahju hüvitamiseks,“ nentis abilinnapea Taavi Aas. „Vastupidi – valdavas osas jättis Riigikohus kahjunõude rahuldamata ning leidis, et Viru Keskusel ei ole alust kahju hüvitamist nõuda.“

Riigikohtu otsuses selgitatakse põhjalikult, et Viru Keskusel ei ole õigust nõuda Tallinna linnalt saamata jäänud tulu hüvitamist – nii nagu ka madalama astme kohtud olid jätnud saamata jäänud tulu hüvitamise nõude rahuldamata.

Tallinna linna õigusdirektori Priit Lello hinnangul on Riigikogu halduskolleegiumi otsus kohtupraktika kujundamise aspektist vaadatuna väga oluline, sest esmakordselt analüüsis Riigikohus õiguspärase haldusaktiga tekitatud kahju hüvitamise aluseid.

Riigikohus leidis, et Viru Keskusel on õigus nõuda vaid kahe ehitusloa taotlemiseks tehtud kulude hüvitamist, kui sellised kulud on tõendatud. Samas pole välistatud ka nende kulude hüvitamise nõude rahuldamata jätmine või hüvitise vähendamine.

Viru Keskusel on õigus nõuda üksnes usalduskahju, mis tekkis enne detailplaneeringu kehtestamise otsuse ümbervaatamise kavatsusest teadasaamist. Kulutused, mida isik tegi pärast detailplaneeringu ümbervaatamise kavatsusest teadasaamist, sh meediakulud, läbirääkimiste kulud, õigusabikulud jne ning saamata jääv tulu hüvitamisele ei kuulu, leidis Riigikohus.

„Tallinna linn ei ole kunagi väitnud, et kõnealuse detailplaneeringu avalikust huvist lähtuv kehtetuks tunnistamine ei tekitanud AS-il Hotell Viru mingit kahju ning ei ole ka selle kahju hüvitamisest keeldunud,“ rõhutas Aas. „Samas ei saavutanud osapooled kokkulepet hüvitatava summa suuruse osas.“

AS Hotell Viru esitas esialgselt Tallinna linnale nõude hüvitada nn Viru poja planeeringu kehtetuks tunnistamisega seonduvalt tekitatud kahju üle 10 miljoni euro suuruses summas. „Ehkki Tallinna linnalt väljamõistetava summa konkreetse suuruse otsustab edasises menetlus halduskohtus saame siiski märkida, et Riigikohtu seisukohtadest lähtuvalt on väljamõistetava kahju kogusummaks hinnanguliselt alla 100 000 euro,“ ütles Aas.

Kohtuvaidlus on Aasa sõnul oluline ka sellest aspektist, et kohtud tunnustasid Tallinna linna õigust detailplaneeringut muuta ja osaliselt kehtetuks tunnistada.

Riigikohus saatis täna teate, milles öeldakse, et Riigikohtu halduskolleegium leiab tänases otsuses, et AS-i Viru Hotell kahju hüvitamise nõue nn Viru Poja ehitusloa taotlemisega seotud kulude ja viivisenõude osas on osaliselt põhjendatud. Halduskohtul tuleb edasises menetluses hüvitatavad kulud täpsemalt välja selgitada.

Loe uudist siit.