Konverentsil esinenud Šoti terviseminister Alex Neil tutvustas Šoti valitsuse kava kehtestada alkoholile ühikupõhine miinimumhind, mispeale ka Rõivas nentis, et Eesti võiks minna sama teed.

Neil rääkis, et Suurbritannia ja eriti Šotimaa jaoks on alkoholitarbimine viimaste aastakümnete jooksul kasvanud üheks peamisteks terviseohuks, suure koormuse allikaks sotsiaalsüsteemile ning takistuseks majanduse arengule. Seepärast on ka enam kui dekaadi jagu otsitud efektiivseid alkoholikahjude vähendamise meetmeid, kasutades sealjuures väga palju teaduslikku lähenemist ja teadlaste abi.

Pärast konverentsi kohtus Rõivas Šoti ministriga, et arutada ühe võimaliku variandina kehtestada ka Eestis alkoholi ühiku miinimumhind.

„Otsime võimalikult nutikaid lahendusi kõikjalt maailmast, kuidas mõjutada vähem jooma just kõige problemaatilisemaid tarbijaid – liigtarbijaid ja noori,“ ütles Rõivas ja märkis, et miinimumhinna lisaväärtus on otsene mõju neile gruppidele, kelle joomiskultuuri iseloomustab mõtteviis: võimalikult odavalt täis.

Miinimumhinda määratakse joogis sisalduva alkoholikoguse järgi ning Šotimaal vastuvõetavas seaduses alkoholiliigil vahet ei tehta. Mõju on vaid odavamatele alkohoolsetele jookidele, kvaliteetseid tooteid miinimumhind ei puuduta.

„Me jälgime suure kaasaelamisega Šoti valitsuse samme miinimumhinna rakendamisel, ent aeg näitab, kas neil ka edu on,“ lisas sotsiaalminister.