Ärileht küsis rahandusminister Sven Sesterilt (IRL), kas Eestis peaks kõik vanadus- ja töövõimetuspensionid maksustama alates tulumaksuvaba miinimumist ülespoole jäävast summast?

Mõistagi lähtub küsimuse mõte vajadusest sotsiaalmaksu järsult langetada. Madalama sotsiaalmaksu korral maksaksid väike- ja keskmised ettevõtjad endale dividendide asemel palka koos tööjõumaksude tasumisega. Kindlasti looksid ettevõtjad madalama sotsmaksu kehtestamise järel ka rohkem uusi töökohti.

"Eestis on siiani kehtinud kokkulepe, et kuni keskmiselt pensionilt tulumaksu maksma ei pea. Selleks rakendatakse pensionidele täiendavat tulumaksuvabastust 225 euro ulatuses. 2016. aastal on maksuvaba pensioni suurus kuni 395 eurot. Pensioni 395 eurot ületav osa on Eestis 2016. aastal maksustatud 20% tulumaksuga," selgitab rahandusminister.

Miks kõiki pensione ei võiks maksustada? See on ju tavaline tulu. "Põhjus on lihtne. Tulumaks vähendaks keskmist pensioni saavate inimeste kättesaadavat pensioni kuni 45 eurot kuus võrreldes praeguse olukorraga. See on pensionisaajale väga suur raha. Eelnevate põhimõtete muutmist valitsuskoalitsioonil hetkel kavas ei ole," ei soovi Sester riigieelarvesse lisaraha hankida.

Järgnevas tabelis on toodud mõnede meile oluliste riikide pensionisüsteemide näited. Siit on näha, kes oma pensione maksustavad, mõnel puhul on toodud ka täpsed määrad. Tabelisse ei mahtunud eriline näide Bulgaaria, mis ainsa Euroopa riigina ei maksusta pensione üldse, mitte ühelgi juhul. Küprosel on maksustamine pigem sümboolne - fondi tulult 3% ja kõik.

Eesti I pensionisambaga sama maksustamise süsteem on ka Suurbritannias ja Rumeenias, aga ka näiteks Jaapanis.

Meie hea naaber Soome maksustab pensionäre väga hoogsalt. Vabatahtlikult "sambalt" võetakse lausa kaks nahka - nii sisse maksmisel kui ka välja võtmisel. Ka Läti ja Leedu maksustavad pensione. Sellest vaba on vaid Leedu III sammas.

Et tabelit suuremalt näha, kliki sellel.