Nii mõnigi neist riikidest, kus Eesti kaupadele, toodetele ja teenustele kohta ei ole, on suletud majanduse või väga keeruliste oludega riik. 

Võtame või nimekirja suurima, Kongo Demokraatliku Vabariigi.

Kuigi riigil on ühed Aafrika suurimad maavarade varud, on Kongo DV üks maailma vaesemaid riike. Selle põhjuseks on diktaatiorist riigijuhi oskamatu majanduspoliitika ja raha kokkuajamine, halb majandamine, korruptsioon ja aastakümnetepikkused relvakokkupõrked. 1990ndate alguses kukkus majandus kokku. Riigis valitses hüperinflatsioon (1994. aastal 7400 %), välisvõlg tõusis rohkem kui 10 miljardi euroni.

Maailmapanga igaaastase „Doing Business" raporti kohaselt on tegu halvima riigiga, kus äri alustada.

Ometi leiame riigi olulisemate majanduspartnerite seast sellised riigid nagu Belgia ja Saksamaa. Seega päris võimatu ei ole ka eurooplastel seal äri teha.

Birma (Myanmar) on samuti paraku väga vaene riik. Nagu Kongo DV puhul töötab siingi 2/3 töötajatest põllumajandussektoris. Eesti sõlmis Birmaga diplomaatilised suhted 26. septembril aastal 2012. Ehk on lootust, et see suure rahvaarvuga riik muutub ühel hetkel maaima majanduses olulisemaks tegijaks ja ampsu sellest saab endale ka Eesti.

Sudaanist eraldus 2011. aastal Lõuna-Sudaan ning võttis endaga kaasa ka suure osa nafta ja maagaasi leiukohtadest. Ehkki riik on vaene on nad aasta-aastalt suutnud olukorda parandada. Valitsus teeb koostööd IMFiga, et teha makromajanduslikke otsuseid, mis riiki veelgi edasi aitaks. Samas on riigis üks maailma kõrgemaid korruptsioonitasemeid. Viiendik sudaanlastest elab allpool rahvusvaheliselt määratud vaesuspiiri, mis on 1,25 USA dollarit päevas.

Nepal on aga majanduslikult tegemas olulisi edusamme. Nepal oleks ideaalne turismimaa, kuid taristu ning riigi enda ebastabiilsus ei luba riigile veel meeletut tõusu. Muide Nepalile annavad majanduslikku abi lisaks lähiriikidele ka Šveits ja Skandinaaviamaad. Nepal ekspordib vaipu, riideid, nahast tooteid jms. Toob aga riiki kulda, masinaid ja väetist. Maavarasid riigil eriti ei ole.

Eks ole näha, kas aja jooksul saavad ka neist riikidest Eestile mingigi osatähtsusega majanduspartnerid. Nii Aasia kui ka Aafrika on need piirkonnad, kus arengupotentsiaal on kõige kõrgem.