Uue testi peab kinnitama riigi Haridus- ja teadusministeerium, kuid see loodetakse kasutusele võtta selle aasta 1. juulist. See asendaks tänast kergemat eksamit, mida on alates selle aasta algusest pidanud tegema kõik Venemaale tööle või elama tulla soovijad.

Sarnaselt praeguse testiga peab ka uue eksami raames vastama küsimustele vene keele, riigi seaduste ja ajaloo kohta. Elanikeks soovijaile kasvab venekeelsete sõnade arv, mida teadma peab, varasemalt 950lt 1250-le. Tööloa taotlejaile jääb kehtima 950 sõna nõue.

Suurimad muudatused näivad aga tulevat ajaloo osas.

Kakskümmend valikvastustega küsimust kontrollivad välismaalaste teadmisi erinevate aspektid osas, mis puudutavad Venemaa ajalugu.

Mõned näited küsimustest:

-          millisel sajandil liitus Krimm Venemaaga Katariina II valitsemise ajal?

Vastus oleks 18. sajand. Katariina annekteeris Krimmi 1783. aastal.

-          Suure Isamaasõja (II maailmasõda) otsustav lahing oli...

Vastus on Stalingradi lahing (tänane Volgograd). Teised kaks varianti on Poltava ja Kulikovo, mis toimusid sajadeid varem.

-          Nõukogude Liidu 1930. aasta poliitilist sammu ühendada talupoegade leibkonnad kolhoosidesse kutsuti...

Programm, mille Stalin 1928. aastal kehtestas kestis kuni 1940. aastani ja selle nimi oli „kollektiviseerimine". See tähendas põllumeeste ja talupoegade sundimist liituma kolhoosidega. Kes seda teha ei soovinud, selle kalla kasutati vägivalda.

Tänapäeva kohta on eksamil vaid üks küsimus ja see puudutab iluuisutajat Irina Rodinad.

Eksami mustandis on välja toodud ka viis avatud küsimust. Neile peavad vastama vaid elamisluba taotleva eksami sooritajad. Seal palutakse sooritajal muuhulgas nimetada see riigijuht, kes oli Nõukogude Liidu eesotsas II maailmasõja ajal. Teises küsimuses tuleb nimetada vabariik, mis liitus Venemaaga 2014. aastal. Juhiks oli muidugi Stalin ja vabariigiks Krimm.

Mõned küsimused võivad olla problemaatilised isegi venelaste endi jaoks. Näiteks see, kus tuleb nimetada dokument, mille Venemaa võttis vastu 12. juunil 1990. aastal. Nimetama peab ka Venemaa esimese revolitsiooni toimumise aja ning teadma peab monumenti, mis on Peterburi linna sümboliks.

Täna teevad kõik viisataotlejad sama testi. Tööloa taotlejad peavad õigesti vastama 60% küsimustest, kodakondsuse saamiseks peab vastama õigesti 75%-le küsimustest.

Sel aastal on testi sooritanud ligi 440 000 välismaalast.

Eksami tegemise tasu on 4900 rubla (86 dollarit) tööloa taotlejaile ning 5300 rubla (94 dollarit) elamisloa taotlejaile. Samas sõltuvad tasud sellest, kust on pärit inimene, kes viisat taotleb. Izvestia andmetel saavad näiteks Donetski ja Luhanski rahvavabariikide inimesed soodustust - nende tasu on 2500 rubla ehk 44 dollarit.