Taseme- ja täienduskoolitusega seotud kulud ja noorte huviharidusega seotud kulud jäävad maha arvatavaks.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Sven Kirsipuu selgitas, et see sai kokku lepitud juba kevadel koalitsiooniläbirääkimiste käigus riigieelarve strateegiat tehes.

Kirsipuu selgitas, et muudatuse eesmärk on see, et koolituskulude mahaarvamine ei tähendaks enam nii öelda huvihariduskulude maha arvamist.

"Selle maksusoodustuse eesmärk on olnud ikka soodustuda täiendõpet. Mitte nii-öelda hobikoolitust," lisas Kirsipuu.

Muudatus hakkab kehtima järgmisest aastast ehk selle aasta kulud veel hüvitatakse ning seega hakkab muudatus reaalselt eelarvet mõjutama 2017. aastast.

Muudatuse mõju on Kirsipuu sõnul eelarvele väike - "mõned miljonid".

Mida see täpsemalt tähendab?

Seda saab teada "Sotsiaalmaksuseaduse, tulumaksuseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu" seletuskirjast:

Selleks, et täiskasvanud õppija saaks seoses täienduskoolitusega tulumaksusoodustust kasutada, peab täienduskoolituse läbiviijal olema täienduskoolituse läbiviimiseks tegevusluba või ta peab olema esitanud majandustegevusteate täienduskoolituse läbiviimiseks. Tulumaksutagastust võimaldatakse edaspidi vaid kutse-, ameti- või erialaste kompetentside omandamiseks kavandatud koolituste korral, mille õppekavas on ära näidatud seotus konkreetse kutsestandardiga või tasemekoolituse õppekavaga (osa, aine või moodul) või mille eesmärk on keeleõpe.

Sõnaselgelt sätestatakse, et koolituskuluna ei käsitata AM-kategooria, A-kategooria, A1- ega A2-alamkategooria, B-kategooria ega B1-alamkategooria mootorsõidukijuhi koolitusel osalemise eest tasutud kulusid. Kui mootorsõidukijuhi koolitus on vajalik tööalaselt või seoses ettevõtlusega, siis tööandja saab oma töötajate või füüsilisest isikust ettevõtja enda koolitamiseks teha selliseid kulusid jätkuvalt maksuvabalt.

Täienduskoolitusasutus võib esitada Maksu- ja Tolliametile edaspidi vaid nendel õppekavadel õppinute andmed, kus on seos kutsestandardiga või tasemeõppe õppekavaga. Õppekavad peavad olema avalikult kättesaadavad asutuse kodulehel.

Analoogse skeemi alusel hakkavad Maksu- ja Tolliametile andmeid edastama ka EHISes registreeritud huvikoolid. Spordikoolides, samuti kunstikoolides, tantsustuudiotes ja teistes taolistes asutustes õpib lisaks noortele ka hulk täiskasvanuid, riik toetab aga eelkõige noorte huvitegevust. Maksusoodustuse rakendamiseks võib huvikool edaspidi maksuhaldurile esitada vaid nende õppijate andmeid, kes koolituskulu tasumise kalendriaasta 1. jaanuaril olid alla 18-aastased.