Riigi sees käib võitlus ärilinnakute vahel, sest ka nende huvi on meelitada endale suuri kalu, et siis teisi huvituma panna.

„Tänaseks oleme tõepoolest pidanud läbirääkimisi Serguei Beloussoviga seotud ettevõtete kolimiseks Tallinna Teadusparki Tehnopol. Ennekõike on meie pakutavateks eelisteks asukohana Tallinna Tehnikaülikooli ja IT Kolledži lähedus, mis sobib ettevõttele tööjõu kaasamiseks. Lisaks on tähtis Tehnopoli osalemine rahvusvahelistes võrgustikes, mis annab mugavamad võimalused rahvusvaheliselt talente leida ja arendustegevuseks partnereid kaasata," ütles Tallinna Teaduspargi Tehnopol turundusjuht Martin Goroško.

Goroško sõnul pakutakse Beloussovile välja kontoriruumid arenduskeskuse rajamiseks ning toetatakse teda äri kolimisel ja tööjõu leidmisel.

„Kohtumisel leidsime pooltele sobivad võimalused ning me hindame riigi ja teiste ettevõtjate sekkumist läbirääkimistesse, et positiivne otsus sünniks," lisas Goroško.

Konkurent Ülemiste

Beloussoviga on läbirääkimisi pidanud ka Technopolis Ülemiste AS.

„Tema kolleegid on linnaku varasemalt üle vaadanud ja pidasid seda igati sobivaks. Meie jaoks on kõik rahvusvahelised tegijad väga teretulnud. Töökohtade puudus on Eesti elu võtmeprobleem. Iga töökoht, mille me suudame juurde luua või meelidata siia kedagi, kes seda suudab teha, on kuldaväärt," ütles Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimees Gert Jostov.

Tema sõnul ei konkureeri Eesti ärilinnakud mitte ainult omavahel, vaid ka teiste riikide ärilinnakutega. „Iga uus investor toob kohale järgmise - mida rohkem neid siin on, seda atraktiivsemad me oleme. Singapuri päritolu Vene IT-ärimees Serguei Beloussov on kindlasti tugev tegija, kelle investeeringu korral saaks kasu nii meie linnak kui Eesti riik," lisas Jostov.

Suhtlus juba aasta tagasi

Tallinna Teaduspargi Tehnopol on Beloussoviga suhelnud ka teistel teemadel.

„Esimene kontakt Serguei ja temaga seotud ettevõtetega on meil olnud läbi Forbes´i korraldatud ärimissiooni Eestisse, mis toimus aasta tagasi. Siis arutasime võimalust suurendada koostööd alustavate tehnoloogiaettevõtete investeeringute kaasamise vallas ning toona rääkisime laiemalt ka võimalustest Eestisse ettevõtte asutamisest," ütles Martin Goroško.

Tallinna Teaduspargi Tehnopoli poole pöörduvad valisettevõtted sarnaste päringutega vähemalt korra kuus. Siinne peamine tugevus on teatav kooslus ja valdkondlik kompetents, mis on siin piirkonnas IKT, mehhatroonika, tervisetehnoloogia ja rohetehnoloogia valdkonnas olemas.

„Meie fookus on seatud nendele ärivaldkondadele ning nendes valdkondades suudame siia asuvatele ettevõtetele lisaks kinnisvarale ka teenustega abiks olla," rääkis Goroško.