Kasutusele võetavad meetmed on vaid ettevaatusabinõud, sest Euroopa Liidu veterinaarkontroll andis Talleggile väga hea hinnangu, on kirjas Delfile saadetud teates.

„Talleggi linnud on pidevalt suletud siseruumides, mistõttu risk nakkusohuks on minimaalne,” ütles Talleggi juhatuse esimees Teet Soorm. „Siiski oleme kasutusele võtnud mitmed epideemiat ennetavad meetmed. Kõik veel lahtiolevad avad, näiteks ventilatsiooniavad, kaetakse võrkudega, et ükski võõras lind ega loom lindlatesse ei pääseks.”

„Allapaneku saepuru ja turvase varume farmidesse enne rändeperioodi algust, et vähendada haiguse riske,” sõnas Teet Soorm. „Näriliste eemalhoidmiseks farmidest tihendame kõik uksed ning karmistame tehniliste vahendite, territooriumi ning ruumide korrasolekureegleid. Näiteks peavad farmide territooriumid olema täiesti puhtad, et ahvatlust mõne kiletüki järele lennata ei tunneks ükski vares ega harakas. Näriliste tõrjeks soojal ajal niidame ka regulaarselt muru ning tõrjume neid mürgiga.”

„Röövlindude mulaažid on valmis 1. märtsist ja üles pannakse need esimeste rändlindude saabudes. Vajadusel kasutame lindude peletamiseks farmide territooriumilt ka paugutajate abi,” lausus Talleggi linnukasvatusdivisjoni direktor-peaveterinaararst Lauri Kallikorm. „Kõikidele Talleggi töötajatele on selgitatud linnugripist tulenevaid ohte, lisahügieeninõuete täitmise vajalikkust ning õpetatud ka käitumist ohuolukorras.”

„Ka praegu on farmide territooriumidele sissepääs raskendatud üldiseid bioohutusnõudeid arvestades: sisenemine toimub farmi juhataja loal, lindlates peavad kõik inimesed kandma kaitseriietust, läbima desobarjääri, pesema ja desinfitseerima käsi jne. Varakevadest laieneb desobarjääri läbimise kohustus ka kõikidele sõidukitele — soetame endale piserdusdeso nagu autopesulas,” sõnas Lauri Kallikorm.

Lauri Kallikormi sõnul võidakse Linnugripi lähenemisel Eesti naaberriikidele rakendada ka täiendavaid meetmeid.

„Möödunud aasta novembris käis Eestis Euroopa Liidu veterinaarkontroll, kes seoses bioohutuse alase missiooniga inspekteeris kõiki Talleggi farme ning tootmisüksusi. ELi ametnikud andsid Talleggile väga hea hinnangu,” lausus Lauri Kallikorm.

AS Tallegg on Eesti ainus linnulihatootja. Talleggi eelkäija Tallinna Linnuvabrik alustas tegevust 1956. aastal. Tallegg kuulub HK Ruokatalo kontserni. Ettevõte kasvatas möödunud aastal 9,1 mln broilerit, tootis 80 mln muna ning müüs 15 476 tonni linnuliha ja linnulihatooteid. ASi Talleggi 2004. aasta käive oli 532,6 miljonit krooni. Ettevõttes töötab 663 inimest.