Seni peamiselt pealinna lähistel asunud linnuliha- ja munatootja AS Tallegg on asunud oma tootmisüksusi rajama kogu Eestis.

Reedel avatakse Pärnumaal Koonga vallas Eesti esimene täiesti uus lihakanade sugulindude kasvatamise farm, mis hakkab Talleggi tarbeks tootma haudemune. Lõpe külla ehitatud 3000-ruutmeetrisse linnufarmi mahub üle 13 000 kana.

Keskkonnamõjude hindamise on Tallegg algatanud ka Läänemaal Martna vallas Väike-Lähtru külas, kuhu kavandatakse 26 000 linnuga farmi. 

AS-i Tallegg juhatuse esimees Teet Soorm ütles, et Tallegg tahab Läänemaa üksuse käivitada 2009. aasta märtsikuus.

Tuleb kolm lindlat

“Väike-Lähtrus olevast viiest kanalast üks hoone läheb lammutamisele ning ühe korraldame ümber administratiivhooneks. Seega tuleb sinna kolm lindlat,” rääkis Soorm. “Meie peamine eesmärk on vähendada sõltuvust välismaistest haudemunadest. Aastaks 2010 peaks nende osakaal olema langenud umbes viie protsendini.”

Kui palju Läänemaa Nõukogude-aegsete kanalate ümberehitamine maksma läheb, ei soostunud Soorm avaldama.

Ehkki Soorm rõhutas, et uute kanafarmide rajamise põhjuseks ei ole tegevuse laiendamine, vaid kulukate ja ebakindlate välistarnete osakaalu vähendamine, tahab ettevõte ka broilerimüüki kasvatada. 2011. aastaks on seatud eesmärk, et praeguse kaheksa miljoni broileri asemel kasvatatakse aastas kümme miljonit lihakana.

Teet Soorm lisas, et üksuste hajutamine aitab ka vähendada salmonelloosi ning teiste linnukasvatust ohustavate taudide leviku võimalust.

Martna vallavanem Valeri Ruuse lausus, et vald võtab linnukasvatuse heal meelel vastu.

“Keskkonnamõjude hindamine on lõpusirgel ning nüüd võib juba kindlalt öelda, et mingisugust ohtu kanakasvatus endast ei kujuta. Elumajad on kaugel ja Tallegg on lubanud ka reoveepuhasti korda teha,” ütles Ruuse. “Kui farm käivitub, saavad mõned meie inimesed tööd, samuti tehakse korda üsnagi halvas seisus olevad Väike-Lähtru tootmishooned.”

Vallavanema jutu järgi alustati Väike-Lähtrus kanakasvatust 1970. aastatel, aegamööda seda laiendati. 1993. aastal lõpetas tollane ettevõtja aga pankrotiga. “Seejärel on hooned käest kätte läinud ja aegamööda üha lagunenud,” märkis Ruuse.

Minnakse ka Lääne-Virumaale

Läänemaal sugulinnud

Lääne-Virumaal lihalinnud

•• Kui Pärnu- ja Läänemaale tulevad sugulinnukasvatused ja haudemunade tootmine, siis uue broilerifarmi rajab Tallegg Lääne-Virumaale.

•• Salmonelloos ründas Talleggi kanalaid 2005. aastal.

•• Mullu novembris avastati aga munejate kanade farmis Newcastle’i viirus ehk Aasia katk. Viirusepuhangu tõttu hävitati

237 000-pealine kanakari.

•• Praeguseks on suurem osa tootmismahust taastatud.

•• Soome HK Ruokatalo kontserni kuuluv Tallegg kasvatas möödunud aastal 7,7 miljonit broilerit ja tootis 79 miljonit muna.