Newcastle`i tõppe haigestunud kanade hukkamist alustati eile õhtul kahes Kulli farmi lindlas, täna jätkub töö kahes ning homme veel kahes lindlas. Hukkamiseks kulub 120 tonni süsihappegaasi.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli sõnul maetakse 237 000 hukatavat munakana ning 1,5 miljonit muna tegevuse lõpetanud prügilasse, mis on inimasustusest piisavalt kaugel.

"Ma arvan, et teid mööda on veo vahemaa kusagil 8-9 kilomeetrit," ütles Pärtel. "Üheks kriteeriumiks oli see, et see oleks võimalikult lähedal ja tee oleks võimalikult lühike."

Maetavad jäätmed kaaluvad kokku 450 tonni.

"Ei oska praegu kommenteerida, kust kohast see viirus võis farmi levida," ütles Talleggi juhatuse esimees Teet Soorm. "Kõige tõenäolisemalt levis see õhu kaudu."

Viirus ei ole ohtlik inimestele ega loomadele. Ka haigestunud kanade munade söömine ei mõju inimestele vaevusi tekitavalt.

Soormi sõnul on ettevõtte kindlustatud nii A- kui ka B-grupi linnuhaiguste vastu. Samuti on ettevõte kindlustatud äri katkemise vastu. Lindude hukkamise otsese kulu maksab kinni riik, millest pool laekub hiljem riigikassasse tagasi Euroopa Liidu vastavatelt fondidelt.

Seetõttu ei soovinud Soorm tänasel pressikonverentsil firma kahjuna konkreetseid summasid nimetada.

Soormi sõnul muna hind poes linnuhaiguse avastamise tõttu kallimaks ei lähe. "Hindu see üles ei vii, pigem mõjutab munade hinda ülemaailmne teraviljahinna tõus," sõnas Soorm, kelle sõnul mõjuvad hinnale rohkem tööjõu, energia jms ressursside kallinemine.

Soorm kinnitas, et munatootmise peatumine töötajate koondamisi kaasa ei töö. Samuti jätkab tööd Talleggi sorteerimiskeskus.

Alates 20. oktoobrist on Tallegg müünud oma kaubamärgi all Läti ja Leedu tootjate mune. Talleggil on ka hea koostöö Soome farmidega, kus on juba kasvamas Talleggi uued munakanad.

Talleggi käibest moodustab munade müük 14% ning ettevõttel on munaturul 35% suurune turuosa.

Karantiinikitsendused lõpevad tõenäoliselt 21 päeva pärast ning Tallegg asub Kulli farmis uuesti kanu kasvatama detsembri algul.

Tallegg prognoosib munatootmise täielikku taastumist järgmise aasta juulis.

Sündmused Kulli farmis:

* Munatoodang langes oktoobri alguses eri lindlates 10-30%, lindude suremus, mis viitaks otseselt Newcastle`i haigusele, aga ei erinenud tavapärasest.

* 19. oktoobril võeti analüüsid, et kontrollida erinevaid linnuhaigusi.

* 20. oktoobril rakendati farmi suhtes kitsendusi - ükski lind ega muna ei tohtinud selle territooriumilt välja minna, inimeste liikumist piirati.

* 24. oktoobril kinnitas Tallinna veterinaar- ja toidulaboratoorium Newcastle`i tõve esinemist.

* 5. november - Weybridge`i Euroopa Liidu referentlabor kinnitas Newcastle`i tõve esinemist.

* Alates eilsest kehtivad farmi ümber piirangutsoonid: erakorralise vaktsineerimise tsoon, kuhu kuuluvad sugulinnud, noorsugulinnud ja noored munejad kanad ja kus käib lindude vaktsineerimine; kolme-kilomeetrise raadiusega ohustatud tsoon, milles asuvatele farmidele kehtivad toodete väljaviimise piirangud; 10 km järelevalve tsoonis käib kodumajapidamiste kontroll.

Fakte:

*Eestis on Newcastle`i haiguse vastu vaktsineerimine keelatud.

* Riik kaalub vaktsineerimise alalist seadustamist, mis võib jõustuda alates järgmise aasta 1. märtsist.

* Abja kanalas hukati ühe päevaga 5100 Newcastle`i haigusesse nakatunud kana. Haiguse tüvespetsiifikat arvestades põdesid Abja kanala kanad kergemat tõvevormi kui Talleggi kanad.