"Oluline on, et inimesel oleksid olemas antud töö tegemiseks nõutavad oskused ning motivatsioon. Sama oluline on ka korras dokumentatsioon ja renomee ning ametikohast lähtuv keelteoskus," kommenteeris Tallinki kommunikatsioonijuht Luulea Lääne.

Lääne sõnul on Tallink juba praegu tööandjaks kümnetest eri rahvustest inimestele ja rahvusvahelise turismiettevõttena teenindatakse iga päev tuhandeid eri maadest pärit inimesi.

"Oleme tööandjana avatud kõikidele ausatele, töökatele ning vajalikke oskusi omavatele, sealhulhas keelteoskusega inimestele. Töölevõtmisprotsessis kehtivad kõikidele võrdsed tingimused, seda nii töövõtjale seatavate nõudmiste kui ka töötingimuste osas," kinnitas Lääne.

Lisaks seadusandlikule poolele ei saa Tallink Lääne sõnul seoses organisatsiooni enda poolt kehtestatud kõrgete nõudmistega klienditeeninduse, ohutuse- ja turvalisuse tagamisel teha mööndusi keelteoskuse osas.

Küsimusele, kas ettevõte oleks valmis pagulasi ka koolitama vastas Lääne, et juba praegu teeb ettevõte oma töötajatele väga palju erinevaid koolitusi ning koolitused on töökeskkonna loomulik osa.

"Hetkel on aga keeruline vastata, kas Tallink oleks valmis arendama põgenikest tööotsijatele eraldi koolitusprogrammi, sest seda organisatsioonis praegu arutlusel ei ole olnud," lisas ta.

VKGs juba praegu inimesi eri rahvusest

Ka Viru Keemia Grupis (VKG) on ettevõtte suhtekorraldusjuhiIrina Bojenko tööl üle 20 eri rahvuse esindaja.

"Oma personali värbamisel lähtume kõigepealt teadmistest ja vajalikest kompetentsidest mitte inimese rahvusest, staatusest ega religioonist. Samuti on meie palgapoliitikaga tagatud ka võrdne kohtlemine," kinnitas Bojenko.

Ajal, kui välisettevõtjad hoiatavad Eestis pead tõstva sallimatuse ohtude eest, on suurem osa Eesti tippjuhte valmis pagulasi vastu võtma ja leiaks neile töö, kirjutas Äripäev.

TNS Emori uuringus küsitleti Eesti ettevõtete 480 tippjuhti ning selgus, et valdavalt toetavad tippjuhid pagulaste vastuvõttu.