„Kui Riigikogu seaduse omalt poolt vastu võtab, siis lubab Tallink langetada hindu koheselt alates 1. juulist 2019, päeva esimese laeva väljumisest,“ ütles Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

Õlle hind Eesti kauplustes langeb Saku Õlletehase kinnitusel aktsiisiga ette nähtud tasemele ühe nädala kuni ühe kuu jooksul. „Ma arvan, et juulikuu tuleb ka ilma poolest väga hea, mis kiirendab õlle hinna odavnemist pärast aktsiiside langetamist,” rääkis õlletehase juht Jaan Härms. „Suurematesse poodidesse me veame õlut 3-4 korda nädalas ja väiksematesse 1-2 korda nädalas, mis tähendab, et suuremates poodides võib hind tänu varude kiirele müümisele langeda nädala jooksul.”

Õllepudeli hinna muutust ei soovinud Härms enne ministeeriumi poolt kinniatud numbrite avaldamist kommenteerida. „Kui meil on eelnõu paber käes, siis me saame uued hinnad välja arvutada ja need ka ostjatele saata veel enne seda, kui kolm lugemist on Riigikogus tehtud,” selgitas Härms. „Me ei pea vajalikuks Lätist odavamat hinda, sest meile piisab, kui õlle kohver maksab Eestis 1,5-2 eurot rohkem kui Lätis.”

25protsendiline aktsiisilangetus lõpetab Läti piirikaubanduse ja toob Eestisse tagasi suure osa soomlaste ostudest, kinnitas Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit.

„See tähendab, et eestlaste tarbimine liiguks ka maksude mõttes Eestisse,” ütles liidu tegevjuht Triin Kutberg. „Lühiajaliselt omab selline muudatus negatiivset mõju riigieelarvele ning kuna tegemist on pretsedenditu olukorraga aktsiisipoliitikas, siis mõneks ajaks jagub segadust ka ettevõtjatele.”

Segadust hakkab põhjustama asjaolu, et turul on palju kõrgema aktsiisimääraga tooteid, mis tuleb realiseerida enne, kui uue aktsiisimääraga tooted kauplustesse jõuavad.

„Seega kohe 1. juulist tarbijatel uue hinnaga tooteid oodata ei tasu,” lausus Kutberg. „Küll aga tuleb valitsust tunnustada julge ning samal ajal õiglase aktsiisilangetuse eest.”