Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) ja Tallinki töötajad korraldasid esmaspäeval firma peahoone ees piketi, võitlemaks laevade teise lipu alla viimise ning töötajate koondamise vastu.

Praegu on Tallink viinud Läti lipu alla Regina Baltica, mille 300 töötajast on enamik välja vahetatud.

“See on nagu Eesti riigi territoorium, kus kehtivad Eesti seadused. Kui laev on Läti lipu all, siis kehtivad seal Läti seadused,” ütles Eesti Raadiole Tallinki töötajate peausaldusisik Mati Elmers.

Esmaspäevasel piketil osales paarsada töötajat, kuid Elmersi sõnul ei tulnud ükski firma juhtkonna esindaja nendega kohtuma.

“Seda, mida firma juhid on otsustanud, kuuleme me üksnes ajakirjandusest, meiega nad ei suhtle,” rääkis Elmers.

Tema sõnul oli pikett üksnes üks võimalus üldsuse teavitamiseks. Kui Tallinki juhid ei reageeri töötajate nõudmistele, siis on laevapered valmis ka streigiks.

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu juhi Kaia Vase sõnul on Tallink Grupp seoses ML Regina Baltica liini- ja lipuvahetusega loobunud ligemale 300 Eesti töötajast.

Superfastide viimine võõra lipu alla Soome kõrgete palkade nõudmise survel on vaid aja küsimus ning meie meremehed võivad taas kaotada ligi 300 töökohta, tõdes Vask.