Tallinna linnavolikogu katkestas neljapäeval arutelu linna võlakirjade emissioonist. Emissiooni korraldada sooviva kahe konkureeriva panga pakkumised antakse ekspertiisi Eesti Panka.

Tallinna volikogu saatis teisele lugemisele eelnõu linna võlakirjade emiteerimisest mahus 480 miljonit krooni. Linnale on emissiooni läbiviimiseks pakkumised esitanud kaks rahvusvahelise mainega firmat - maailma suurim väärtpaberifirma Jaapani Nomura International PLC ja USA juhtivaid panku Chemical Investment Bank Limited. Esmanimetatu pakkumist vahendab Tallinna Pank, teist Hansapank.

Abilinnapea Tiit Järve peab paremaks Chemicali pakkumist, mis võimaldaks Tallinnal lõppkokkuvõttes säästa kuni 10 miljonit krooni. Järve arvamust toetab linnavalitsuse majandusnõunik Kaarel-Mati Halla.

Rahandusministeeriumi välislaenude ja -abi osakonna juhataja Agate Dalton hindab Chemicali eduks Nomura ees ligi 9 miljonit krooni, mööndusega, et vahe võib emissiooni teisi tingimusi arvestades olla ka suurem.

Tallinna linnavolikogu majandusnõunik Enn Roose ütles, et kui Chemical fikseerib pakkumises Saksa marga LIBOR-i kursi, on võimalik vahe kahe pakkumise vahel 3,5 miljonit krooni, "mis mahub arvutusvea piiresse".

Eelmise aasta novembris valis Tallinna volikogu 360 miljoni krooni suuruse võlakirjade emissiooni läbiviijaks Nomura International PLC. Seejuures ei ole linnavalitsus Nomuraga seni ametlikku lepingut sõlminud.

Jaanuari lõpus otsustas linnavalitsus teha volikogule ettepaneku valida emissiooni läbiviijaks Chemical Investment Bank ja suurendada emissiooni mahtu 480 miljoni kroonini.

Volikogu otsustas lükata lõpliku otsustamise järgmisele istungile, mil peaks valmima ka Eesti Pangast tellitav ekspertiis mõlema pakkumise kohta. Volikogu tegi linnavalitsusele ülesandeks tellida konkurentidelt veelkordsed lõplikud pakkumised.

Emissioonist saadava 480 miljoni krooniga soovib linn sel aastal välja ehitada Tammsaare tee ja Järvevana tee ühenduse, mis sisaldab ka raudtee- ja Pärnu maantee aluse tunneli rajamist. Välja soovitakse ehitada ka ühendustee Vana-Narva maantee, Mustakivi tee ja Peterburi maantee vahel. Neljarealiseks ehitatakse Vabaduse puiestee Valdeku tänavast linna poole jääv osa, alustada saaks Põhjamagistraali ehitust. Volikogu järgmine istung soovib linnavalitsuselt veel täpsemat põhjendust emissioonist saadava raha kasutamise kohta.

Nomura International PLC on korraldanud Läti ja Leedu, aga ka Praha, Budapesti ja Bratislava võlakirjade emissioone. Chemical Investment Bank Limited on korraldanud rahvusvahelisi võlakirjade emissioone Turu ja Uppsala linnale.

Chemicali vahendava Hansapanga rahaturgude osakonna juhataja Erkki Raasuke on Baltic News Service-ile öelnud, et Hansapank on huvitatud sellest, et Tallinn ei laenaks raha liiga kallilt. "See on eluliselt oluline Eesti ettevõtlusele ja eelkõige pangandusele," märkis Raasuke.

Nomurat vahendava Talinvesti projektijuht Rain Nuka on avaldanud Baltic News Service-i vahendusel kahtlust, kas Nomurast loobumine ei kahjusta linna mainet - "juba antud mandaadi äravõtmisel võivad olla ettearvamatud tagajärjed".

MARIKA MILVE