Punane tn 76 kinnistu detailplaneeringuala suurus on 15,84 hektarit. Detailplaneeringu koostamise eesmärgiks on luua võimalus ehitada ärimaa sihtotstarbega kinnistule kuni kuus maapealse ja ühe maa-aluse korrusega kaubandus-meelelahutuskompleks, mille südamikuks on lõbustuspark.

Kaks päeva tagasi kirjutas Ärileht, et 100 miljoni eurone Tallink City projekt toppab juba kaheksandat aastat Tallinna linnavalitsuses.

"Miks nii kaua? See vist ongi Eestis tavaliseks argipäevaks saanud, et planeeringuid menetletakse aastaid," nentis Tallinki omanikfirma AS-i Infortar juhatuse esimees Ain Hanschmidt.

Tallink koonerdas?

Äkki on viga selles, et Tallinki omanikud ei ole Tallinna valitsevale Keskerakonnale annetusi teinud? "Ei usu. Vaevalt et asi on selles," oli Hanschmidt kindel. "Meie riigis lihtsalt kulgebki bürokraatia nii aeglaselt. 100 miljonit eurot on väga suur raha. Sellise summa investeerimisel ei saaks ka meie kiirustades käituda,” põhjendab ettevõtja kaks päeva tagasi, kuigi kirus veel eelmise aasta detsembris linnavalitsuse aegluubis tööd märksa pahurama tooniga.

"Oleme astunud nii palju samme tagasi, kui vähegi on võimalik olnud, et saaks selle detailplaneeringu kätte. Ma ei näinud unes ka seda, et see nii pikalt venib," rääkis ta Äripäevale toona.

Tallinna linnaplaneerimise amet vastas Ärilehe küsimustele mõne päeva eest meiliga, milles kinnitas, et Punane 76 kinnistu detailplaneering ei ole alates 2011. aasta detsembrist, kui esitati detailplaneeringu uus eskiislahendus, kordagi topanud. "Eelmine suurejooneline mäesuusahalliga lahendus, millest arendaja loobus, jäi tõesti toppama 2007. aasta detsembris," seisab kommentaaris.

Linnapark koos väljakuga

Kavandatud kaubandus-meelelahutuskompleksi linnaehituslikuks põhiideeks on moodustada terviklik ja paindlik arhitektuurne lahendus, mis seostub nii ümbritsevate olemasolevate hoonetega kui ka hoonekompleksi erinevates osades paiknevate funktsionaalsete üksustega. Hoonete kompleks plaanitakse liigendada keskse sisetänavaga, moodustades urbanistliku linnapargi koos multifunktsionaalse siseväljakuga.

Planeeritav maa-ala, hoonestuseta heakorrastamata jäätmaa asub Tondiraba asumis Mustakivi tee, Punase tänava, Taevakivi tänava ja Osmussaare tänava vahelises kvartalis.

Kontaktvööndis asuvad 1–3-korruseliste hoonetega Tondiraba ettevõtlusala, 5–9-korruseliste ja mõnede 17-korruseliste paneelelamutega korruselamuala ning kaubanduskeskustega hoonestatud ala.

Piirkonnal on hea transpordiühendus teiste linnaosadega. Detailplaneering on kooskõlas Lasnamäe elamualade üldplaneeringuga. Planeeringuga ette nähtud kaubandus-meelelahutuskompleks on mahult ja kinnistu maakasutuselt sellesse piirkonda sobiv ning hakkab uue tõmbekeskusena teenindama lähialadel paiknevate kortermajade elanikke.

Detailplaneeringu koostamine ja keskkonnamõju strateegiline hindamine algatati 28. juuni 2012 ning detailplaneering võeti vastu 4. detsembri 2013 Tallinna Linnavalitsuse korraldusega. Detailplaneeringu avalikustamise käigus ettepanekuid ei esitatud.

2006. aastast päevakorras

2006. aastal kirjutas Äripäev esimest korda, et AS Infortar rajab Tallinnasse meelelahutuslinnaku Tallink City. Projekti valmimisajaks oli planeeritud 2010. aasta ja kogumaksumuseks 4,5 miljardit krooni (288 miljonit eurot).

2007. aastal sai meelelahutuskeskuse detailplaneering Lasnamäe linnaosa heakskiidu ja ehitus pidanuks algama järgmisel aastal.

2008. aastal selgus, et projekt seisab. Tallinna linnaplaneerimise amet oli toona mais juba viis kuud oodanud Infortari kooskõlastusi planeeringu märkustele. 2008. aasta teises pooles oli selge, et majanduskriisi tõttu projekt külmutatakse.