Reedel kirjutasid abilinnapea Tiit Järve ja Nomura International PLC rahaturgude osakonnajuhataja Daniel Jackson alla linna võlakirjade emissioonilepingule.

Võlakirjade emissioonist laekuv 480 miljonit krooni jõuab Tallinnasse homme.

Ligi kaks kolmandikku laenust kasutab linn teede ja tänavate ehitamiseks. Suuremad projektid on Tammsaare tee ja Järvevana tee ühendamine, Mustakivi tee rajamine Lasnamäele, Vabaduse puiestee laiendamine ja Mustamäe tee rekonstrueerimine.

Vastavalt ekspertarvutusele kujuneb emissiooni aastaintressiks kuus ja laenu hinnaks koos kuludega 7,53 protsenti. Emissioon makstakse tagasi kolme aasta jooksul 1997. aastast 1999. aastani.

Abilinnapea Tiit Järve sõnul tähendab maailma ühe juhtivama investeerimisfirma huvi Tallinna vastu, et linn on välja jõudnud maailma rahaturule ning Nomura eeskuju ärgitab ka teisi välisinvesteerijaid Tallinnasse ja Eestisse tulema.

Järve võrdles käesoleva emissiooni tingimusi teistes Euroopa linnades läbiviidud võlakirjade emissioonidega. "Tallinn on astunud Põhjamaade pealinnade hulka," sõnas ta.

Nomura esindaja Daniel Jackson kinnitas, et Tallinn on usaldusväärne finantspartner ning kiitis heaks pealinna kava laenuraha kasutamiseks. Jacksoni sõnul äratab Nomuras usaldust ka linna selle aasta eelarve ja emissioonimahu suhe. Võlakirjade kogumaht ei ületa Eesti Panga nõutud 20 protsenti eelarvest. Nomura esindaja hinnangul on selline suhtarv võrreldes teiste Euroopa pealinnadega küllaltki madal. Mujal elatakse rohkem võlgu.

Maailma üks juhtivaid investeerimisfirmasid Nomura International PLC on Ida-Euroopas korraldanud Läti ja Leedu riigi ning Praha, Bratislava ja Budapesti rahvusvahelisi võlakirjade emissioone.

MARIKA MILVE