Tallinna finantsdirektori Ahti Kallaste sõnul sisaldab 2003. aasta raamatupidamise majandusaasta tulem mitmeid olulisi mõjusid.

2003. aasta põhivarade amortisatsiooninormide ümbervaatamise tulemusel oli aasta põhivarade kulum 371,7 miljonit krooni võrreldes aasta varem 228,9 miljoni kroonise tulemiga, mis tähendab kulumist tulenevate kulude kasvu 143 miljonit krooni. 2003. aasta majadusaasta tulem oligi sellest tulenevalt negatiivne 79,9 miljonit krooni.

“Vastavalt uuele riigi raamatupidamise üldeeskirjale, mis muutis põhjalikult olemasolevaid arvestuspõhimõtteid ja aruannete esitusviisi, tuli kogu mõju kajastada akumuleeritud üle-(puudujäägi) korrigeerimisena,” selgitas Kallaste. “Nimetatud mõju ei jagatud kulu tegeliku tekkimise (eelnevatele) perioodidele, mistõttu ei ole ka 2002. ja 2003. majandusaasta tulemid võrreldavad.”

Nimetatud asjaolule viitavad ka audiitorid järeldusotsusele lisatud märgukirjas.

PriceWaterhouseCoopers AS audiitorite hinnangul on viimastel aastatel põhivaraga toimunud tehingud õiged ja õieti hinnatud, samas selle eelses perioodis (mis ulatuvad ka rubla aegadesse) on toimunud mitmed mõjud (sh. ka seadusandlike regulatsioonid), mille tulemusel puuduvad tihti usaldusväärsed andmed põhivarade kunagise tegeliku seotusmaksumus kohta.

“Seega on põhivaradega viimasel kolmel aastal toimunu korras, hiljemalt järgmise aasta lõpuks tuleb linna põhivara hinnata turuväärtusse, suurem küsimus saabki siin olema varasematel aastatel toimunud põhivarade seotused,” ütles Kallaste.

Kallaste sõnul tuleb 2005.a. lõpuks ümber hinnata linna põhivarad turuväärtusse.

Audiitorid tunnustasid, et linn on edukalt rakendanud riigi raamatupidamise üldeeskirjadest tekkinud arvestuspõhimõtete muutused, millega korrigeeriti bilanss õigetele põhimõtetele, mis annab hea lähtealuse selleks, et järgmistel aastatel on võimalik usaldusväärselt mõõta ka linna tegelikku tekkepõhist tulemit.

Linnapea Edgar Savisaar ütles aastaaruannet kommenteerides, et mullune audit on positiivsem kui varasematel aastatel. “Riik pole Tallinna üha korrektsemaks muutuvale arvepidamisele veel järgi jõudnud,” märkis Savisaar.