Tallinnas rakendub homsest, 1. juunist müügimaks – maksukohuslaseks on jaekaubanduses, toitlustuses või teeninduses tegutsev majandustegevuse registris registreeritud kaupleja, kelle tegevuskoht on Tallinnas. Maksu määr on üks protsent kaupade ja teenuste hinnast, teatas Raepress.

Tallinna ettevõtlusameti juhataja Marek Jürgensoni sõnul on oponendid püüdnud müügimaksust teha ähvardava tondi, mille mahategemisel kasutatakse demagoogia meistriklassi kuuluvaid võtteid.

"IRLi poliitikute retoorika, otsekui kahjustaks müügimaks tallinlaste huve, ei pea vett, kuna sellest kogutud vahendid kasutatakse eranditult linna infrastruktuuri- ning elanikele pakutavate teenuste arendamiseks, seega linlaste huvides. Müügimaksu kaudu annavad Tallinna arengusse oma panuse ka turistid ja pealinna külalised. Müügimaksus pole midagi enneolematut, näiteks kasutatakse seda mitmete Saksamaa omavalitsuste eelarvete turgutamiseks," lausus Jürgenson.

Tallinn on viinud kõik maksu kehtestamisega seotud ettevalmistused läbi tähtaegselt ja omab ülevaadet nii müügimaksu rakendusalast kui selle haldamisest ja kogumisest. "Tallinna linnavolikogu kinnitatud müügimaksu määrus kehtestab regulatsioonid piisava põhjalikkusega. Üheselt mõistetav on ka määruse liisingufirmasid puudutav osa," kinnitab ettevõtlusameti juhataja.

Kasutus- ja kapitalirendi maksustamisel on oluliseks, kas tehing vastab võõrandamise tunnustele. Kui liisingulepingus ei ole ette nähtud kauba omandiõiguse üleminekut, siis on tegemist teenuse osutamisega ning maksu arvestatakse perioodiliselt liisingumakselt. Kui pärast lepingu lõppemist ostetakse ese välja, siis see tehing maksustatakse kauba võõrandamisena. Intressid maksustatava müügihinna hulka ei kuulu.

Lisateavet müügimaksu kohta jagab infotelefon 609 33 00. Lisaks leiab infot ka Tallinna ettevõtlusameti koduleheküljelt http://www.ettevotja.tallinn.ee/