Teemaplaneeringu vajaduse tingis asjaolu, et miljööväärtuslike piirkondade nagu Kadriorg või Kassisaba kohta algatatud ehitusmäärused pole abilinnapea Kalev Kallo sõnul planeerimisseadusega kooskõlas. Sellele on tähelepanu juhtinud ka õiguskantsler.

Kuna juba algatatud ehitusmääruste eesmärk on kavandatava teemaplaneeringuga sama, saab neid kasutada planeeringu koostamisel, sõnas Kallo kolmapäeval ajakirjanikele.

Nii on võimalik teemaplaneeringu koostamisel aega kokku hoida, selleks peaks kuluma tavapärast kahe aasta asemel üks. Kallo loodab, et Kesklinna teemaplaneering on Tallinna volikogus arutlusel 2007. aasta esimesel poolel.

Tallinna kesklinna miljööväärtuslike hoonestusalade piiride ning kaitse– ja kasutamistingimuste seadmise teemaplaneering täpsustab ja täiendab kehtivat linna üldplaneeringut.

Üheks teemaplaneeringu eesmärgiks on miljööväärtuslike hoonestusalade määramine ning nende kaitse- ja kasutamistingimuste seadmine.

Teemaplaneeringu algatamine kesklinna haldusterritooriumil keskendub mere ja raudtee poolkaarega piirneval alal paiknevatele miljööväärtuslike hoonestusaladele, määrates nende piirid ning kaitse- ja kasutamistingimused.

Teemaplaneering hõlmab hetkel Tallinna üldplaneeringuga miljööaladeks nimetatud (Kadrioru, Kassisaba (sh Uus-Maailm), Süda-Tatari ja Veerenni) asumeid ning kaalub täiendavalt tingimuste seadmist Raua, Torupilli asumitele ja Tallinn-Väike piirkonnale, mis asub väljaspool raudtee ringi.

Teemaplaneeringu esmane eesmärk on miljööväärtuslike hoonestusalade piirid üle vaadata. Eesmärk on luua ühtselt mõistetavad reeglid ehitustegevuse koordineerimisel ja kaitsetingimuste määratlemisel. Uuritakse ka ehitustegevuse keskkonnamõju.