Nii kommunaalameti asejuhataja Ain Veltmann kui Jaakson & Ko juhataja Jüri Jaakson pidasid linnale kuuluva Tänavapuhastuse AS-i süüdistusi, nagu kingiks linn vahendajale miljoneid, konkursil kaotakaks osutunud firma kibestumiseks.

Veltmann ütles reedel BNS-ile, et tänavapuhastuses allhanke kasutamine ei ole midagi ebaloomulikku. Pigem on konkursil liiga kõrge hinna tõttu kotajaks jäänud Tänavapuhastuse AS solvunud, et peab nüüd osutama teenust odavamalt, kui ta seda otse linnale oleks pakkunud, märkis ta.

"Tänavapuhastuse AS püüdis teha, mis teha teha annab, et oma tööotsa mitte kaotada," selgitas Veltmann Jaakson & Ko ja Tänavapuhastuse AS-i vahel sõlmitud allhankelepinggut.

Riigihange teenuse osutamiseks oli Veltmanni kinnitusel korraldatud korrektselt ja võitjate valik tugines nende poolt pakutud hinnale.

Jaakson & Ko pakkus odavamat hinda ja nii valis komisjon ta ka võitjaks, märkis Veltmann.

Samas tunnistas Veltmann, et tekkinud situatsioon on siiski veider, kuigi linn on käitunud korrektselt.

Tallinna kesklinnas ja läänepiirkonnas teekoristustöödega tegelev Jaakson & Ko sõlmis pärast konkursi v?itmist allhankelepingu varem samu piirkondi hooldanud linnale kuuluva Tänavapuhastuse AS-iga, mis konkursil kõrge pakkumise tõttu kaotajaks osutus.

Jaaksoni sõnul tegi ta Tänavapuhastuse AS-ile pärast konkursi tulemuste kinnitamist pakkumise allhankeks, kuna firma tahtis teehooldusteenust edasi pakkuda ja konkursi kaotamine seda ei võimaldanud.

"Nad olid kibestunud, et ei saanud oma teenust sellise hinnaga pakkuda, nagu soovisid, kuid soostusid minu ettepanekuga," rääkis Jaakson, lisades, et kibestumise põhjuseks võis olla ka asjaolu, et võitjaks osutus Tänavapuhastuse AS-i endise töötaja firma.

Lisaks ärilisele kibestumisele põhjustas Tänavapuhastuse AS-i tegevidirektori Aivar Kuivkaevu solvumise ka isiklik tasand, kuna ta ei kuulu enam ettevõtte juhatussse, avaldas Jaakson arvamust.

"See, kes soovib tööd saada, spekuleerib kõikvõimalike variantidega, et mustata seda firmat, kes töö sai," välistas Jaakson korruptsioonivõimaluse.

Tänavapuhastuse AS-i juht Kuivkaev ütles reedel Õhtulehele, et linnavalitsuse otsuses loovutada ligi poolte Tallinna tänavate koristamise õigus kolmeks aastaks kogemusteta firmale, on raske mitte aimata korruptsiooni.

Tegelikult hooldab Tallinna teid Jaakson ja Ko-ga sõlmitud allhankelepingu alusel endiselt Tänavapuhastuse AS, kuid nüüd juba Jaakson & Ko, mitte linna tellimusel.

Jaakson & Ko vahendab linnaga sõlmitud, firmale lähemaks kolmeks aastaks hinnanguliselt ligi 10 miljoni kroonise käibe tagava lepingu täitmist ja teenib sellega Jaaksoni teatel mõnisada tuhat, mitte mitu miljonit krooni.

Tallinna kommunaalameti riigihanke komisjon tunnistas AS-i Jaakson & Ko ning AS-i Vare parimateks pakkujateks Tallinna tänavate aastaringseks puhastamiseks kuni 31. augustini 2002 tänavu augusti alguses.

Kolmandana konkursil osalenud Tänavapuhastuse AS-i pakutud hind komisjoni ei rahuldanud.

AS Vare hakkas alates 1. septembrist puhastama suuremaid magistraale Tallinna lõuna-, ida- ja põhjapiirkonnas ning AS Jaakson & Ko kesklinna ja läänepiirkonnas.

Mullu kevadel korraldatud konkursil valis linn tänavate puhastajateks AS-i Vare ja Tänavapuhastuse AS-i.

Baltic News Service