“Hinnad on tõesti tõusnud. Ma ei tea küll miks, sest mäed on niigi ülehinnatud,” ütles Eri Kinnisvara eluruumide grupi juht Mart Saa.

Uus Maa kinnisvaragrupi analüütiku Ain Kivisaare sõnul oli juba möödunud aasta detsembris märgata ostuhuviliste arvu kasvu. Tema sõnul on tüüpkorterite hinnad sügisega võrreldes kasvanud kuni kümme protsenti ning korterite kallinemine jätkub.

“Paljud potentsiaalsed ostjad lükkasid möödunud aastal suurema hinnalanguse ootuses oma ostuotsust pidevalt edasi, mistõttu on kuhjunud nõudlus leidmas endale sobilikku väljundit,” ütles Kivisaar.

Saa arvates on hindade tõus turule ja nõudlusele aga hoopis jahutavalt mõjunud. “Vahepealsest seisakust on üle saadud, kuid müüki see küll ei soodusta,” sõnas ta.

“Mina küll sellega ei nõustu,” ütles kinnisvarafirma Ober-Haus tegevdirektor Hindrek Leppsalu väidetava hinnatõusu kohta. “Äärelinn on suhteliselt tuimaks jäänud.”

Leppsalu sõnul on väiksemad ja odavamad äärelinna korterid küll nõutud, kuid hinnatõusust tema hinnangul rääkida ei saa. Tänu eluasemelaenude tähtaegade pikenemisele on paljud korteriostjad hakanud hoopis uute korterite poole kiikama.

Ka Kivisaare sõnul vähendasid tüüpkorterite nõudlust eelmise aasta teisel poolel turule tulnud väga soodsa 10 000-kroonise ruutmeetrihinnaga uued korterid Mustamäel. Tänaseks on need aga läbi müüdud ning müügisolevate projektide hinnad pole tüüpkorteritega enam konkurentsivõimelised.

Enamikul omanikel puudub tungiv vajadus oma äärelinna korter kiiresti realiseerida, mistõttu eelistatakse pigem püüda maksimumhinda. Seetõttu on hinnad tänaseks taas jõudnud 2002. aasta languseelsele tasemele ning hinnakasv on kindlalt jätkuv, ennustas Kivisaar.

Paari aasta taguse hüppelise hinnatõusu kordumine on Kivisaare sõnul siiski välistatud, kuna see tähendaks jõudmist uute korterite tasemele. “Tõenäoliselt stabiliseeruvad hinnad aasta lõpuks praegusest kuni 10 protsenti võrra kõrgemal tasemel,” märkis Kivisaar.

Leppsalu arvates jääb tänavune äärelinna tüüpkorterite hinnatõus alla 10 protsendi.

“Ei julge küll ennustada suurt hinnatõusu selleks aastaks,” ütles Saa. Tema hinnangul sõltub hinna kujunemine kesklinna uute korterite hinnamuutustest. “Uute ja vanade korterite hindade vahe ei veni kunagi väga suureks. Aga uute korterite hinnad peaksid küll aastaga 10-15 protsenti tõusma,” ennustas Saa.

Traditsiooniline äärelinnakorterite ostjaskond on aga hakanud Mustamäe, Õismäe ja Lasnamäe korteritele alternatiivi otsima. Valitakse kas Lilleküla, Kalamaja piirkond või asutakse üldse Tallinna lähiümbruse uutesse majadesse elama.

“Keegi ei taha maksta mõttetut hinda “mägede” korterite eest. Aga neil, kel pole muud alternatiivi, peavad sellega leppima,” rääkis Saa.