Tallinna linnakantselei personalidirektori Esta Heinmaa sõnul on selline 13. palga väljavõtmine tegelikult üsna tavapärane.

„Puhkuste kasutamine toimub puhkuste ajakavade alusel ja vastavalt avaliku teenistuse seadusele makstakse puhkusetoetus, kui puhkust kasutatakse osadena, välja selle esimese osa kasutamisel,“ põhjendas Heinmaa, miks puhkusetoetusena makstava lisaametipalga väljamaksete hulk juba praegu nii suur on.

Heinmaa sõnul Tallinna linna ametiasutustes, kus on ühtekokku üle 1700 teenistuja, puhkusetoetust 2009. aasta esimeste kuude jooksul välja makstud ligikaudu 200 töötajale.

Sealhulgas on oma ametipalgasuuruse puhkuseraha välja võtnud ka kaks abilinnapead. „Linnavalitsuse liikmeid on nende hulgas kaks, teised on linna ametiasutuste töötajad,“ märkis ta ja selgitas, et linnas on 24 ametiasutust, mille hulka kuuluvad ametid, linnaosavalitsused, linnakantselei ja linnavolikogu kantselei.

13. palk sõltub ametipalgast

Kui suured puhkusetoetused seni välja makstud on, Heinmaa täpsustada ei tahtnud.

„Puhkusetoetus sõltub teenistuja ametipalgast, kõige madalam ametipalk linna ametiasutustes on 5500 krooni, kõige kõrgem on linnapea palk 51400 krooni,“ selgitas ta.

Heinmaa selgitas ka, et esimesel tööaastal ei maksta töötajale puhkusetoetust ametipalga täies ulatuses, vaid proportsionaalselt töötatud ajale.

Linnavalitsus teatas sel teisipäeval, et valmistub negatiivse eelarve koostamiseks, kuna maksutulu on laekunud oodatust oluliselt vähem.

Vaatamata sellele ei ähvarda Heinmaa sõnul neid, kes seni ei ole oma 13. palka veel välja võtnud, sellest ilmajäämine. „Puhkusetoetuse väljamaksmine sõltub õigusaktides sätestatud korrast,“ märkis ta. „Kõiki linnateenistujaid tuleb kohelda võrdselt ning linnavalitsus teeb kõik selleks, et seda tagada,“ kinnitas Heinmaa.

Viisitamm sai viie päeva eest 46 000

Mõne päeva eest kogus kõlapinda ka Pärnu linnavalitsuse suur 13. palga väljavõtnute hulk.

Linnapea Mart Viisitamm puhkas näiteks 2.-6. veebruarini ehk viis päeva. Talle maksti puhkusetoetuseks 46 196 krooni.

Abilinnapea Simmo Saare puhkus kestis 10.-15. veebruarini ehk kuus päeva ja tema puhkusetoetus oli 39 266 krooni. Selle nädala alguseks oli Pärnu linnavalitsuses puhkusetoetus välja makstud 39 ametnikule.