Üle ootuste aktiivne on ka Baltikumi sisene kauplemine, teatas Tallinna Börs.

Sellel aastal tehtud börsitehingute arv ületab ligi kahekordselt eelmisel aastal tehtud tehinguid (115 180 tehingut, võrreldes 62 893 tehinguga 2006. aastal).

Börsi käive on alates aasta algusest 1 184 miljonit eurot, võrreldes 2006. aasta 766,2 miljoni euroga.

Baltikumi siseselt on piiriüleste tehingute aktiivsus teinud märkimisväärse kasvu. Nii ületab sellel aastal tehtud Eesti, Läti ja Leedu vaheliste väärtpaberitehingute arv samuti ligi kahekordselt eelmise aasta sama näitajat. Eesti ja Läti vahel on tehtud 8 178 ning Eesti ja Leedu vahel 56 131 väärtpaberitehingut.

"Käesoleva aasta kolmas kvartal oli vaatamata suveperioodile väga aktiivne ning hea meel jätkuvalt eraisikute suureneva osakaalu üle börsitehingutes. Püüame omalt poolt ka uusi investoreid rohkem kaasata ja ootame kõiki huvilisi nädalavahetusel Investeerimismessile," ütles Tallinna Börsi tegevjuht Pille Parikas.

Vaatamata aktiivsele kauplemisele langes indeks OMX Tallinn kolmandas kvartalis 6,41% võrra, 899,95 punktini. Võrdlusindeks OMX Baltic Benchmark (OMXBBCAPGI) jäi eelneva kvartaliga võrreldes praktiliselt samale tasemele, tõustes 0,68% 729,02 punktini.

Eesti Väärtpaberikeskuses registreeritud investeerimisfondide maht oli kolmanda kvartali lõpu seisuga 698,2 miljonit eurot, millest 169,2 miljonit moodustasid eraisikute investeeringud. Fondidesse investeerinud eraisikuid oli septembri lõpus 15 033

"Eesti Väärtpaberikeskuse investeerimisfondide statistika näitab, et fondide populaarsus on jätkuvalt tõusuteel. Loodetavasti aitab investoritel valikut hõlbustada ka Tallinna Börsi ja Eesti Väärtpaberikeskuse koostöös hallatav Fondikeskus ning iganädalaselt avaldatav Fondinädal, kus oma ala spetsialistid tutvustavad erinevatesse piirkondadesse investeerimise võimalusi," sõnas Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuht Kristel Johanson.

Eesti Väärtpaberikeskuses oli kolmanda kvartali lõpu seisuga registreeritud 6 545 ettevõtet, neist 5086 aktsiaseltsi. Osaühingute registreerimine võrreldes eelmiste kvartalitega on aeglustunud ning kolmandas kvartalis registreeris osad registris 87 osaühingut, kokku on septembri lõpuga keskregistris registreeritud 1459 osaühingut. Eesti Väärtpaberikeskuses registreeritud väärtpaberite väärtus on kokku 10,09 miljardit eurot.

Kolmandas kvartalis täienes Tallinna Börsi turuosaliste nimekiri kahe uue liikme võrra – augustis lisandus liikmete nimekirja Bankas Snoras AB ja septembri alguses Svenska Handelsbanken, kes sai ka Eesti Väärtpaberikeskuse kontohalduri liikmestaatuse.

Börsiettevõtte Viisnurk jagunemise tulemusena noteeriti Viisnurga nime edasi kandev ja mööblitootmisele keskenduv ettevõtte septembri lõpus ka Tallinna Börsi põhinimekirjas. Kinnisvara-arendusega tegelev ja börsi põhinimekirjas juba eelnevalt noteeritud ettevõtte sai uueks nimeks Trigon Property Development.

Lähinädalatel saab riigikogus heaksiidu Väärtpaberituru seaduse muudatus, mis loob oodatud õigusliku aluse alternatiivturu käivitamiseks. Ühtlasi soodustab seadusemuudatus Euroopa Liidu liikmesriikide väärtpaberiturgude integreerumist ning suurendab investorikaitse taset ja investeerimisteenuste läbipaistvust.