Tallinna börsi tavapärast langust võimendas eile kauplemise taasalustamine Forekspanga aktsiatega, nende hind kukkus ligi 60 protsenti 5,70 kroonini aktsiast. “Peamiselt kauplesid Forekspangaga turutegijad omavahel, huvi väljastpoolt ei olnud,” sõnas Talinvest Suprema analüütik Paavo Põld. Panga aktsia hind oli poolteise kauplemistunni jooksul väga heitlik, liikudes vahemikus 5,70 kuni 10 krooni.

Mitme analüütiku hinnangul on ka Forekspanga praegune hind on kõrge, sest tegu on sisuliselt pankrotis olnud pangaga. Põllu hinnangul ei ole Forekspanga aktsia väärt üle nelja krooni.

Ühispanga aktsia hind tõusis eile 0,85 protsenti 23,70 kroonini. Samal ajal langes Hansapanga aktsia hind 1,4 protsenti ja sulgus 49,25 krooni juures. Norma aktsia odavnes 1,94 protsenti ja lõpetas päeva 11,30 krooni tasemel.

Erinevalt Tallinnast tõusid Riia ja Vilniuse börsid veidi. Vilniuse börsi keskturg oli vaikne, kuid suuri otsetehinguid tehti alkoholitootja Sema aktsiatega. Riia börsi enimkaubeldud aktsia oli traditsiooniliselt Unibanka, aktsia hind kerkis kahe santiimi võrra 0,99 latini.

Vene aktsiaturul jätkub vaikelu, päeva esimesel poolel ei tehtud kauplemissüsteemis RTS ühtegi tehingut. Moskva väärtpaberibörsil peatati kaks korda kauplemine Gazpromiga, sest selle hind tõusis kiiresti. Diilerite sõnul on Gazprom praegu peaaegu ainus likviidne aktsia Vene turul. Päevaga tõusis selle hind 8,5 protsendi võrra 70,5 kopikani.

Aasia, Lääne-Euroopa ja USA aktsiaturud alustasid uut nädalat suurte hinnakõikumistega, sest turud olid pettunud maailma seitsme juhtiva tööstusriigi ministrite nädalavahetuse kohtumise tulemustes. Analüütikute sõnul ei otsustanud maailma seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) finantsjuhid midagi olulist ülemaailmse majanduskriisi vältimiseks.

Dollar ei suutnud hoida positsioone ülalpool 1,64 Saksa marka ja pärastlõunal oli kurss 1,635 DEM/USD ja 135,08 JPY/USD, võrrelduna kursiga 1,6366 DEM/USD ja 134,7 JPY/USD reede õhtul.