Tallinna Börsi ja Eesti Väärtpaberikeskust ühendava grupi nimeks on esmaspäevast HEX Tallinn, teatas ETAle Tallinna Börsi/Eesti Väärtpaberikeskuse turunduse ja avalike suhete osakonna juhataja Eva Palu.

HEXi president Jukka Ruuska ütles, et HEXi eesmärk on viia kokku investorid, ettevõtted ja kapital, luues nii võimalusi edukaks arenguks. “Usun, et HEXi kauplemiskeskkonnaga ühinemine annab positiivse tõuke Eesti väärtpaberituru kauplemisaktiivsusele ning tõstab noteeritud ettevõtete likviidsust ja tuntust,” lausus Ruuska.

HEX Tallinna juhatuse esimees Gert Tiivase sõnul on uhke, et esimesena Kesk- ja Ida-Euroopa riikide seas on just Eesti väärtpaberiturg otseühenduses Euroopa turgudega.

Tallinna Börsil noteeritud väärtpaberitega kaubeldakse nüüd HEXi süsteemis ning ühtlustatud reeglite alusel. Tallinna Börsi ametlikuks kauplemisvaluutaks on euro, kuid tehingute eest saab jätkuvalt tasuda ka Eesti kroonides.

Lisaks üheksale täna tegutsevale Eesti väärtpaberivahendajale saavad Tallinna Börsil noteeritud väärtpaberitega kaubelda ka seda soovivad HEXi liikmed. Tänasest alustasid Tallinna Börsil kauplemist Mandatum Stockbrokers ja Nordea Securities Helsingist. Samuti alustavad lähiajal kauplemist Credit Suisse First Boston Londonist ja Evli Bank Helsingist, kelle taotlused on juba saanud vajalikud heakskiidud.

“Kõigi uuenduste eesmärgiks on luua paremad eeldused Eesti väärtpaberituru likviidsuse ja läbipaistvuse tõusuks ning seeläbi Eesti majanduse kasvuks,” ütles Tiivas. “Saavutame selle võimaldades Euroopa ja eelkõige Põhjamaade investoritele lihtsa ligipääsu parimatele Eesti ja Balti ettevõtetele.”

Ühtne kauplemiskeskkond tähendab Tiivase sõnul, et potentsiaalne investorite hulk, millega tänased ja tulevased börsiettevõtted saavad arvestada, on praegusega võrreldes kasvanud suurusjärgu võrra.

HEX on kasvav rahvusvaheline ettevõte, mis juhib Soome väärtpaberibörsi ja väärtpaberite keskdepositooriumit ning pakub muid väärtpaberituruteenuseid. HEXil on 40 aktiivset liiget, kes kauplevad Helsingist, Stockholmist, Londonist, Pariisist ja Amsterdamist.

Ühtse kauplemiskeskkonna käivitamist tervitas peaminister Siim Kallas.

Investor saab endiselt osta ja müüa Eesti väärtpabereid oma senise maakleri vahendusel. Kauplemine läks üle Eesti kroonidelt eurodele, mis tähendab, et tehingute sisestamine kauplemissüsteemi hakkas toimuma ainult eurodes ja kauplemisel on väikseimaks hinna kuvamise ühikuks 0,01 eurot. Investorid saavad endiselt maaklerile edastada tehingukorralduse ka Eesti kroonides, mis konverteeritakse eurodesse kasutades Eesti Panga ametlikku vahetuskurssi.

Väärtpaberihindade kuvamine on esialgu Tallinna Väärtpaberibörsi interneti koduleheküljel toimuma paralleelselt nii eurodes kui Eesti kroonides. Samuti hakkavad börsiettevõtete majandusaruanded ilmuma nii kroonis kui ka euros avaldatuna.

Tallinna börsi kauplemisaegades muutusi ei ole, börs jääb avatuks kell 10–14. Senise telefonipõhise süsteemi asemel käivitus automaatne tehingute sobitamise süsteem, mille kohaselt omavahel sobivad ostu- ja müügitellimused ühenduvad ise vastavalt nende hinna- ja ajaprioriteedile. Sarnaselt Tallinna börsil juba mullu septembris jõustunud muudatustele on väärtpaberite kaubeldavaks miinimumkoguseks 1 (v.a. EVP, mille miinimumkoguseks jääb 100), mis tähendab, et kauplemissüsteemi on võimalik sisestada ka kõige väiksema tellimuse.

Tallinna Väärtpaberibörsil noteeritud ettevõtted hakkavad jagunevad nelja nimekirja vahel, milleks on põhinimekiri, I-nimekiri (ehk endine lisanimekiri), võlakirjade nimekiri ja vabaturg.

Uus struktuur on sarnane HEXi vastavale nimekirjade ülesehitusele ning nõuded ettevõtetele jäävad üldjoontes samaks.

Seoses HEX kauplemissüsteemi kasutuselevõtuga Tallinna väärtpaberibörsil muutusid Tallinna Väärtpaberibörsil noteeritud väärtpaberite lühinimed. Uued lühinimed on kättesaadaval TVB interneti koduleheküljel.

Soome väärtpaberiturgu korraldav HEX on Tallinna börsi strateegiline omanik eelmise aasta maist. Tallinna börsi ja HEXi koostöö eesmärk on hästitoimiva väärtpaberituru loomine Eestis, sealhulgas Eesti ettevõtete rahvusvahelise tuntuse tõstmine ning nende väärtpaberite likviidsuse suurendamine. Koostöö põhineb ühisel kauplemissüsteemil ja harmoniseeritud reeglistikul.