Taotluses märkis Q Vara, et noteerimise lõpetamise taotlemise põhjuseks on keeruline majandussituatsioon - kokkutõmbunud pangafinantseeringute tõttu on Q Vara finantskulude maht kujunenud oodatust oluliselt suuremaks, kuivõrd kõrge intressimääraga sildfinantseeringute refinantseerimine on kujunenud oluliselt raskemaks, teatas NASDAQ OMX Tallinn.

Q Vara selgitas taotluses, et võlakirjade lunastamise tähtaeg saabub 12. jaanuaril 2009. aastal. Ettevõtte võlakirjad on tagatud Q Vara kaasomaniku SLProductionsi käendusega, kelle võlausaldajad on maksehäireregistrisse sisestanud üle paarikümne võlgnevuse.

Nimetatud raskused on aga tinginud võlakirjade maksetähtaja saabumise enne emissioonitingimustes sätestatud tähtaega seoses AS-i Q Vara poolt emissiooni tingimuste mittetäitmisega, mille võlakirjaomanikud otsustasid kvalifitseerida rikkumisjuhtumina.

Võlakirjade tagatisagent Danske Bank on esitanud avalduse, milles nõutakse võlakirjade ennetähtaegset lunastamist seoses rikkumisjuhtumiga.

Kuna AS Q Vara on sattunud majanduslikesse raskustesse ning tal puuduvad käibevahendid, et täita võlakirjadest tulenevaid kohustusi, kuid ettevõtte jätkusuutlik majandamine on pärast saneerimist tõenäoline, esitas AS Q Vara Harju maakohtule avalduse saneerimismenetluse algatamiseks.

Noteerimis- ja järelevalvekomisjon leidis, et arvestades eeltoodut ning võlakirjainvestorite struktuuri ei kahjusta võlakirjade noteerimise lõpetamine oluliselt investorite huve ega anna osale väärtpaberite omanikele ebaõiglast eelist teiste omanike ees ega arvel.