Börsi liikumist kajastav aktsiaindeks OMXT on märtsi põhjatasemelt tõusnud umbes 30 protsenti, samuti leidub hulganisti aktsiaid, mille hind on tõusnud üle 50 protsendi.

„Investorid on uuesti hakanud riskima ja keskkond on muutunud positiivsemaks," selgitas LHV panga analüütik Kristo Oidermaa aktsiahindade tõusu tagamaid. Tema hinnangul oodati siinseilt ettevõtteilt esimeses kvartalis ka väga halbu tulemusi, eelmise aasta neljandas kvartalis tegid firmad suure osa korrektiive ära, mistõttu kahjumid ei ole nii suured.

Ometi soovitab Oidermaa olla ettevaatlik, sest ettevõtete tulemused ja finantsolukord paranevad LHV prognoosi põhjal aeglaselt. „Mitmed Tallinna börsi tsüklilised ettevõtted (Baltika, Nordecon, Merko, Olympic, Kaubamaja, Ekspress) võitlevad ka aasta teises pooles alles kasumisse jõudmise nimel ja ka 2010. aasta ei ole neile roosiline."

Samuti pole analüütiku sõnul kuhugi kadunud refinantseerimise ja likviidsusrisk. „Siiski tuleb nentida, et näha on stabiliseerumist ettevõtete käivete puhul, mis peaks kulusid alandades mõjutama hakkama ka kasumit/kahjumit, nii et aktsiahindade languse tõenäosus on vähenemas," ütles ta.

Konkreetsetest aktsiatest soovitab LHV endiselt dividendiaktsiaid: Eesti Telekomi ja Tallinna Vee omi. Tsükliliste ettevõtete ostmine sõltub iga investori isiklikust riskitaluvusest.

Tallinna börsi suhtub konservatiivselt ka Tarkinvestori asutaja Kristjan Lepik. „Kolme aasta pärast on aktsiad praegusest tõenäoliselt kõrgemal, kuid arvan, et aasta teises pooles näeme madalamaid tasemeid," pakkus ta ja lisas, et agressiivseks ostmiseks on veel vara.

Lepiku sõnul tekitab muret Eesti riigieelarve. Samuti on suurenenud Läti ja Leeduga seotud riskid. Välismaailma jaoks aga on Baltikum üks piirkond, nii et nende probleemid on ka meie omad. Nii ennustabki spetsialist, et ees on väga raske sügis.

Kui vahepeal langesid sarnaselt ülejäänud maailmaga ka Tallinna börsil peaaegu kõikide aktsiate hinnad ettevõtte majandusnäitajatest hoolimata, siis praegu on olukord muutunud.

Kawe Kapitali analüütik Kristjan Hänni rääkis, et eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses oli suurinvestoritel selge huvi siinsest regioonist lahkuda. Nii ei pööratud ettevõtete tulemustele tähelepanu.

„Rahvusvaheliselt nn mustaks kastiks kujunenud Baltikumi rida üldises portfellis pidi olema nullini viidud, kuna siinne keskkond oli selgelt muutumas sedavõrd, et kardeti mingit põhimõttelist muutust," selgitas Hänni.

Praegu mõjutavad analüütiku hinnangul aktsiate hindu nii stabiliseerumislootused maailmamajanduses, tõus teistel turgudel ja dividendide väljamaksed.

Kiiret kasvu pakkuvaiks peab Hänni aktsiaid, mida väliste märkide põhjal võiks vältida.
„Eestis ehitusfirmad Nordecon ja Merko, lisaks Ekspress, Arco. Kui mõni neist alles jääb, siis võib hinnatõus olla mitmekordne."