Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on mõlemad indeksid oma väärtuses kaotanud ligi poole, teatasid NASDAQ OMX Tallinna Börs. ja Eesti Väärtpaberikeskus.

"Olles osa Euroopa ja maailma majandusest ei ole ka Eesti väärtpaberiturg jäänud puutumata närvilistest aegadest. Just täna on oluline, et inimene mõtleb selgelt läbi oma investeerimise eesmärgi - kui see on pikaajaline, siis ei tasu üle tähtsustada lühiajalisi aktsiaturu kõikumisi. Halvim, mida teha saab, on emotsioonidel põhinevaid otsuseid langetada," sõnas NASDAQ OMX Tallinna börsi juhatuse esimees Andrus Alber.

2008. aasta üheksa kuu jooksul on NASDAQ OMX Tallinna börsil sooritatud kokku 52 189 tehingut 533,87 miljoni euro väärtuses. Käibe alusel vahetasid omanikku enim Norma, Tallinki ja Arco Vara aktsiad, enim tehinguid sooritati Olympic Entertainment Groupi, Baltika ja Tallinki aktsiatega.

Seoses AS Merko Ehitus (kauplemistunnus MKO1T) jagunemisega, muutus ettevõtte ärinimi ASiks Järvevana (JRV1T). 11. augustil noteeriti Tallinna Börsil 17 700 000 uue ASi Merko Ehitus (MRK1T) aktsiat.

Noteerimis- ja Järelevalvekomisjoni otsusel lõpetati 20. septembrist Saku Õlletehase aktsiate noteerimine Tallinna börsi Põhinimekirjas, kuna Carlsberg Estonia Holding OÜ omandas 100% ettevõtte aktsiatest. Saku Õlletehase noteerimise lõpetamise tõttu korrigeeriti kolmandas kvartalis Baltic Benchmark indeksi koosseisu.

NASDAQ OMX Tallinna börsil noteeriti 12. septembril kaks uut võlakirja - 6500 ABC Grupi võlakirja nimiväärtusega 1000 eurot ja 10 310 SEB panga võlakirja nimiväärtusega 10 000 krooni. Baltikumi börsidele lisandus kolm uut liiget: Finasta bank, Skandinaviska Enskilda Banken ning Evli Bank Plc. Liikmete hulgast lahkus Evli Securities.

Baltikumi siseselt on piiriüleste väärtpaberitehingute aktiivsus langenud - Eesti-Läti vaheliste piiriüleste tehingute arv on langenud ligi poole võrra ning Eesti-Leedu vahelisi tehinguid on tehtud ligi veerandi võrra vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Käesoleva aasta esimese üheksa kuu jooksul tehti Eesti ja Läti vahel 4 475 ning Eesti ja Leedu vahel 42 817 väärtpaberitehingut.

Eesti Väärtpaberikeskuses registreeritud investeerimisfondide maht oli kolmanda kvartali lõpu seisuga 379 miljonit eurot, millest 79 miljonit moodustasid eraisikute investeeringud. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on eraisikute investeeringud vähenenud ligi kaks korda (2007 III kvartalis 169,8), samas fondidesse investeerinud eraisikute arv oli septembri lõpus võrreldes eelmise aastaga langenud vaid 9%, ulatudes 13 685 inimeseni.

Täiendavate pensionifondide maht võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on jäänud samale tasemele, ulatudes 62,8 miljoni euroni. Liitunute arv jätkab kerges tõusujoones, täiendava kogumispensioniga liitunuid on 48 780. Kohustusliku kogumispensioniga liitunuid oli septembri lõpu seisuga kokku 573 891, kohustusliku kogumispensioni fondide maht oli 800 miljonit eurot.

"Kuu aega on jäänud kogumispensioniga liitumise ja fondi vahetamise avalduste esitamise tähtaja lõpuni sel aastal. Tuletame veelkord meelde, et fondi valikul tuleb kindlasti arvestada fondi investeerimispoliitikat, riskiastet ja võetavaid tasusid ning meeles pidada, et tegemist on pikaajalise investeeringuga," kommenteeris hetkeolukorda pensioniturul Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuht Kristel Vanasaun.

Eesti Väärtpaberikeskuses oli III kvartali lõpu seisuga registreeritud 6 682 ettevõtet, neist 4896 aktsiaseltsi. Osaühingute registreerimine võrreldes 2008 aasta eelmiste kvartalitega on pisut aeglustunud, kolmandas kvartalis registreeris osad registris 94 osaühingut, kokku oli septembri lõpuga keskregistris registreeritud 1786 osaühingut. Eesti Väärtpaberikeskuses registreeritud väärtpaberite väärtus on kokku 7,311 miljardit eurot.

NASDAQ OMX Group, Inc. on maailma suurim börsikontsern. Pakkudes kauplemise, börsitehnoloogiate ja noteeritud ettevõtetega seotud teenuseid kuuel mandril, oleme üle 3900 noteeritud ettevõttega maailma väärtpaberiturgude hulgas esikohal. NASDAQ OMX Group pakub kapitali kaasamise võimalusi üle kogu maailma, sealhulgas USA reguleeritud turult; Põhjamaade turult OMX Nordic Exchange, sealhulgas altrnatiivturult First North ja 144A PORTAL turult. Kaubelda on võimalik mitmesugustes varaklassides – aktsiad, derivatiivid, võlakirjad, toorained, struktureeritud tooted ja börsil kaubeldavad fondid. NASDAQ OMX Group tehnoloogilised süsteemid on kasutusel enam kui 60 börsil, arveldusorganisatsioonis ja depositooriumis rohkem kui 50 riigis. OMX Nordic Exchange hõlmab NASDAQ OMX börse Helsingis, Kopenhaagenis, Stockholmis, Islandil, Tallinnas, Riias ja Vilniuses.