Eelmisel nädalal kerkis Nasdaq OMXT indeks 5,64%, 692,57 punktini, mis on suurim nädalane tõus alates selle aasta algusest. See oli positiivne sõõm värsket õhu börsile, mis oli pidevas langustrendis juba veebruari lõpust peale, vahendab Äripäev.

Kuid paraku paistab, et see nädal oli kõigest erand, sest selle nädala esimesed kaks päeva on täiesti punased olnud. Kahe kauplemispäevaga on Tallinna börsi indeks kukkunud juba 4% ning tõsisemate murede taustal ei ennusta, et meeleolu muutus võiks niipea tulla.

Suurimaks turgude survestajaks on saanud Itaalia. Investorid kardavad, et võlakriis levib Euroopa kolmandasse majandusse edasi ja see oleks eurotsoonile võib-olla liiga suur pähkel purustamiseks. Võlaprobleemile kiiret lahendust näha ei ole, eriti arvestades lõunamaist tööeetikat, mistõttu võib vindumine kesta veel mõnda aega ja otseselt mõjutada ka investorite meelestatust Tallinna börsil.

Börsi must lammas on aga Baltika, mille aktsia langusele ei paista piiri. Eilsega kukkus aktsia 17%, 0,504 euroni. Baltika aktsia maksis viimati sedavõrd vähe 2009. aasta märtsi esimeses pooles, mil aktsiaturud üle maailma olid finantskriisi sügavaimas augus. 11. märtsil 2009 maksis Baltika aktsia 0,51 eurot ning põhi saavutati kaks päeva hiljem, kui aktsia maksis 0,457 eurot.