Erakondade arvates toetab praegune linnaeelarve liiga vähe haridust, turvalisust ja transporti, ehkki just need valdkonnad saavad ka praeguses eelarveprojektis investeeringuteks teistest enam raha.

"Ametlikult on oma parandusettepanekud praeguseks esitanud ainult haridus- ja kultuurikomisjon, mis taotleb 1,5 miljonit krooni kultuuriprojektide toetamiseks ja 0,5 miljonit krooni Kristiine ujula lõpetamiseks," ütles volikogu majandusnõunik Allan Randmaa.

Mõõdukad annavad volikogule arutamiseks 18 eelarvemuudatust umbes 70 miljoni krooni eest. "15,5 miljonit plaanime uute linnaliinibusside liisingmakseteks, 13 miljonit koolidele õppevahendite ostmiseks, 7 miljonit turvakaamerate ostmiseks Balti jaama, 6 miljonit krooni jalgrattatee ehitamiseks," loetles Mõõdukate fraktsiooni nõunik Jaak Juske.

Reformierakonna arvates tuleks linnaeelarvet suurendada 16 miljoni krooni võrra, et rahastada narkoennetust, palgata koolidesse turvamehed ja soetada linna politseinikele kodud," märkis erakonna fraktsiooni liige Keit Pentus.

Rahva Usaldus annaks raha juurde seitsme kooli, sotsiaalmajade ja auklike teede remondiks. Venelaste esindajad tahavad korrastada Nevski katedraali ümbruse, anda raha vene kultuurikeskusele ja vene muuseumi loomiseks, samuti integratsiooniprojektideks. "Meie taotlus on 45-50 miljonit. Katteallikateks pakume mõne spordiobjekti ja teedeehitused, arvestame ka üksikisiku tulumaksu laekumise suurenemisega," ütles Rahva Usalduse liige Sergei Ivanov.

Koonderakond ja Rahva Valik ei soostunud täna oma plaanidest täpsemalt rääkima, kuna volikogu koalitsioon annab ettepanekutele hinnangu alles homme. "Meie objektid on vene kultuurikeskus ja Mustamäe vaba aja keskus. Raha oma ettepanekute katteks saaksime linnavara müügist," ütles Rahva Valiku fraktsiooni esimees Jevgeni Tomberg.

Koonderakondlase Peeter Lepa sõnul on erakonna kahel liikmel ideed alles paberile panemata. "Need kattuvad paljuski koalitsiooni tehtud asjadega ja on arukad ettepanekud, mille rahastamiseks tuleb laenu suurendamise asemel leida mingi muu võimalus," salapäratses Lepp.

Isamaaliit ja Keskerakond annavad oma parandusettepanekud volikokku esialgsetel andmetel neljapäeva lõunaks. "Parandusi oleks 51 miljoni krooni eest, aga kuna me pole neid täpselt kooskõlastanud, siis esialgu veel välja ei ütleks. Kindlasti tahame aga tõsta haridus-, kultuuri- ja sporditöötajate palku," ütles Isamaaliidu fraktsiooni esimees Matti Tarum.

Keskerakondlase Liina Tõnissoni hinnangul keskendub partei eelkõige prioriteetide paikapanekule. "Ametnikele on määratud tulemuspalgad, aga pole teada, milline peab olema tulemus ja pole teada palga määramise süsteem," nurises ta.

Tallinna järgmise aasta linnaeelarvesse saab muudatusettepanekuid esitada järgmise aasta jaanuari alguseni. Esialgse kava järgi võtab volikogu eelarve vastu kolmanda lugemise järel 11. jaanuaril.

Tallinn taotleb volikogult järgmise aasta eelarveks 2,95 miljardi krooni. Eelarve on jagatud valdkondade kaupa abilinnapeade vahel, et oleks konkreetselt teada raha õige kasutamise eest vastutajad.

Piret Peensoo