Praegustest 15 Tallinna raviasutusest moodustatakse järgmiseks aastaks kolm: aktsiaseltsid Ida-Tallinna Keskhaigla ja Lääne-Tallinna Keskhaigla ning sihtasutus Tallinna Lastehaigla. Haiglatele tuleb anda tuge reformi alustamiseks, selleks on kavandatud Tallinna linna järgmise aasta eelarvesse Ida-Tallinna haiglale 30 miljonit krooni, Lääne-Tallinna haiglale 20 miljonit ning lastehaiglale kuus miljonit, ütles täna ajakirjanikele Tallinna abilinnapea Anders Tsahkna.

Haiglate ühendamisel saab vähendada majanduskulusid, selle arvelt saab rohkem raha kasutada raviks ja palkadeks, ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla juhatuse esimees Kaido Kotkas. Reformi eesmärgiks on teeninduse kvaliteedi oluline tõus, arstiabi kvaliteedi parandamine ning patsientide olmetingimuste parandamine.

Tsahkna väitel on arstiabi kvaliteet normaalne, patsiendid kaebavad eelkõige teenindustaseme pärast. Kotkase sõnul hakatakse praeguseid teenindajaid, näiteks registratuuride töötajaid ümber kasvatama ja õpetama. Kotkas märkis, et registratuuride töötajad on isegi väga kannatlikud, kui peavad päev läbi kuulma patsientide nõudmisi näiteks pääsemaks eriarstide juurde.

Tallinna Lastehaigla juhatuse esimees Merike Martinson lausus, et kuivõrd reformi käigus jääb ka töökohti vähemaks, peab iga töötaja oma kohast kinni hoidma. Lastehaigla ühendamisel Nõmme haigla lasteosakonnaga koondati 24 inimest Nõmme ja 20 inimest Lastehaigla majanduspersonalist.

Kotkase sõnul pole Lääne-Tallinna koondatavate arv veel teada. Õdesid koondada plaanis pole, ilmselt mitte ka arste, lausus Kotkas.

Tsahkna kinnitas, et koondamislainet ei tule. Tsahkna väitel on edaspidine oletatav majanduslik efekt 15 protsenti kuludest. Martinson selgitas, et Nõmme haigla ülalpidamiskulud olid kolm miljonit krooni aastas, selle raha arvelt saab nüüd arendada lastehaiglat.

Lääne-Tallinna Keskhaigla struktuuriüksused on: Pelgulinna, Nõmme, Wismari, Meremeeste ja Merimetsa haiglad ning Väike-Õismäe polikliinik.

Ida-Tallinna Keskhaiglasse kuuluvad Keskhaigla, Magdaleena haigla, Hooldushaigla, Diagnostikakeskus, Tõnismäe ja Mäekalda polikliinikud ning Järve haigla.

Tallinna Lastehaiglale liidetakse lisaks Nõmme haigla lastestatsionaarile ka Kesklinna lastepolikliinik.

Tallinnas paikneb ka Põhja-Eesti Regionaalhaigla, see asutati aga riigi poolt riigi asutustest: Mustamäe haiglast, Onkoloogiakeskusest, Kivimäe haiglast, Psühhiaatriahaiglast ja Nahahaiguste haiglast.

Tsahkna sõnul on Tallinnale kuuluvate raviasutuste ümberkujundamise tinginud tervishoiukorralduse üldisest arengust Eestis, sh muudatustest seadusandluses.

Osaliselt tuleneb muudatuste vajadus sellest, et olemasoleva juhtimissüsteemiga ja tervishoiuasutuste kasutuses oleva rahahulgaga jätkates oleks 2002. aasta augustis saabunud raviasutuste püsiv maksejõuetus, märkis Tsahkna.