Ettevõte oli kahjunõude rahuldamise tähtajaks määranud tänase päeva, vahendab Helsingin Sanomat.

„Rääkisin just Varustuskindluskeskuse juristiga. Ta teatas, et keskus ei kavatse nõutud hüvitist maksta. Esitame hagiavalduse kohtule kohe, kui selle tehtud saame,” ütles Jylhät esindav jurist Kari Uoti täna.

Uoti sõnul nõuab ettevõte HVK-lt ka hagiavalduses ligi kolme miljoni euro suurust hüvitist.

HVK sattus umbes lihavõtete ajal korraliku supi sisse, sest oli sõlminud kokku vähemalt kümne miljoni euro väärtuses lepinguid kaitsemaskide tarnimiseks, kontrollimata korralikult tehingupartnerite taustu.

Näiteks Jylhält on kahe viimase aasta jooksul inkassoga välja nõutud üle 200 000 euro võlgu, millele lisaks on ta varem majanduskuritegudes süüdi mõistetud. Jylhäl on ka pooleli kohtuasju.

HVK-le tehti ülesandeks hankida kaitsemaske, millest oli koroonaviiruse epideemia tõttu puudus.

HVK on juba varem teatanud, et tühistab tehingu Jylhä ettevõttega, aga viimane ei olnud nõus tühistamise põhjendustega. Seetõttu kohtule hagi esitataksegi.

HVK jõudis saata Jylhä kontole ettemaksuna üle 2,5 miljoni euro, aga see raha on nüüd kindlustamismeetmena konfiskeeritud.

Jylhä ettevõtte nõue on 2 946 000 eurot.

Jylhä ettevõte põhjendab tehingu tühistamist sellega, et seda on võimatu läbi viia HVK tegevuse tõttu. HVK-l ei ole aga Jylhä ettevõtte arvates olnud alust tehingut tühistada.

HVK on avalikult teatanud, et tehingu tühistamise üks põhjus on igal juhul Eesti Luminor panga varasem rahapesukahtlus, mistõttu pank raha külmutas. Panga rahapesukahtlus tulenes sellest, et väikese ettevõtte kontole tuli äkki tohutu summa HVK ettemaksuna.

Uoti sõnul on Luminor pank rahapesukahtlusest loobunud ja tarne viibimine selle tõttu ei saa olla tehingu tühistamise põhjendus.

HVK teatas, et soovib tehingut tühistada ka Jylhä ettevõtte võltsitud sertifikaadi tõttu. Uoti sõnul ei puutu see aga üldse asjasse.