A&A Kinnisvara juhataja Aivar Villemsoni sõnul on tänavu Tallinna kesklinna piirkonnas korterite hinnad kiiresti tõusnud mitmel põhjusel.

“Esiteks on selle tinginud suur nõudlus lisaväärtusega kvaliteetkinnisvara järele,” ütles ta. Lisaväärtuse all peab Villem­son silmas asukohta, korterelamu mugavusi, milleks on liftid, panipaigad ja kinnised parkimiskohad.

“Teiseks jätavad arendajad tahtlikult vähem ruumi spekulantidele, pannes uutele korteritele kõrgemad müügihinnad.”

See küll pikendab arendusprojekti realiseerimisaega, kuid on arendajatele tulusam, sest korteritest saadav müügitulu on suurem. Kolmandaks põhjuseks võib pidada ülisoodsaid laenutingimusi.

Sellel aastal on kesklinna ja äärelinna uute korterite hinnavahe kasvanud umbes 50% ja see kasvab veelgi, ennustas Villemson. Tema hinnangul ei ole enam aasta lõpus võimalik kesklinna osta 25 000-kroonise ruutmeetrihinnaga uut korterit.

Villemson sõnul asuvad kesklinna korteritest kõige kallimad vanalinnas, kuid uusi elamuid sinna peaaegu ei ehitata. “Nendes üksikutes on hind alates 35 000 kr/m2.”

Ta osutas, et südalinna hinnad jäävad üldjuhul Kadrioru hindadele pisut alla, kuid nõudlus on suurem just südalinna korterite järele ja jagub ka pakkumisi.

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Ain Kivisaare kinnitab, et kesklinna korterite hinnad on aasta esimestel kuudel kiire jõnksu ülespoole teinud, mis on tema hinnangul ka igati ootuspärane. “Eeldatavasti tõusevad hinnad suveks veel 5–10%, kuna hinnavahe äärelinnaga pole veel piisav.

Samas annavad kesklinnakorterite ostjate seas jätkuvalt tooni välismaalased, kelle arvates on siinsed korterid odavad ning kes näevad lähima 3–5 aasta perspektiivis kiire hinnatõusu jätkumist. Kivisaare hinnangul ei osta sellised välisinvestorid kortereid kesklinna uutes elamutes kokku paarikaupa, vaid palju suuremas koguses.