Keskturu värava taga asub apteek, kuhu ravimid on müügile toodud rangelt kontrollitud tarneahelate kaudu. Kui aga turule jalutada ja esimeselt müüjalt uurida, kust saaks osta analgiini, juhatatakse kätte mitu müügipunkti, kust Venemaalt pärit retseptiravimeid odavalt osta ja tellida saab. Äripäeva väljaandel Meditsiiniuudised õnnestus aprillis osta hulga retseptiravimeid ja allergiaravim, mida Eestis ametlikult ei müüda. Kaup peitus loodustoodete kioskite leti all. Analüüsitud neljast ravimist kaks ei sisaldanud pakendil lubatud toimeainet.

Tallinna Kiirabis ja Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi praktikas pole eluohtliku mürgistuse või surmaga lõppenud juhtumeid illegaalsete ravimite tõttu ette tulnud. See aga ei tähenda, et need rohud ei kujuta inimeste tervisele tõsist ohtu, märkis Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas. Tüüpiline Vene ravimite ostja on vanem slaavi päritolu inimene, kes ei usalda Eesti riiki ega siinseid arste, ütles Adlas. Seetõttu hangib ta oma ravimid turult ning tarvitab neid oma äranägemise järgi.

Kui mõnd kroonilist haigust põdenud inimene sureb, pannakse talle surmatunnistusele vastav diagnoos ning keegi ei uuri, mis ravimeid ta tarvitas või milliseid kemikaale tema organism sisaldab, nentis kohtuekspertiisi instituudi arst-toksikoloog Mailis Tõnisson. Seetõttu on võimalik, et surmaga lõppenud illegaalsete ravimite tarvitamist pole lihtsalt avastatud.

Illegaalsete ravimitega organiseeritult tegutsevaid gruppe võib Põhja politseiprefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplasehinnangul olla Eestis kaks-kolm. Enamasti tegutsevad turgudel üksiküritajad, kes toovad ravimeid üle piiri lubatud koguses, et neid siis Eestis edasi müüa. Venemaa ajakirjanduse mõne aasta taguste andmete põhjal on üle kümnendiku sealsetes apteekides müüdavatest ravimitest võltsitud. Need ei pruugi toimeainet kas üldse sisaldada, sisaldavad seda vales koguses või sisaldavad muid potentsiaalselt ohtlikke aineid, lausus ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs.