Esmaspäeval langetatud kohtuotsuse kohaselt peab AS Turukaubandus maksma Pepekalale välja 2 019 650 krooni kohustise rikkumise eest ning 37 544 krooni kohtukulusid.

Rahuldamata jäi 218 638-kroonine nőue Turukaubanduse ja 400 744-kroonine nőue Turukaubanduse ühe aktsionäri AS Dzebeti vastu, millega hageja taotles elektrikatkestusest tingitud kahju hüvitamist.

Lisaks üle kahe miljoni kroonise kahju hüvitamisele peab AS Turukaubandus otsuse kohaselt tasuma 76 000 riigilőivu ja kinni maksma protsessi tőlkekulud.

Kalatoodete müüja AS Pepekala hagi kohaselt tekitas AS Turukaubandus 1,8 miljonit krooni kahju firmale turul kuulunud müügipaviljoni lőhkumisega ning veel üle 400 000 krooni tekkis kahju lammutamisest tingitud elektrikatkestuse läbi.

Turukaubandust esindava vandeadvokaadi vanemabi Aldo Kaljuranna hinnangul oli nőue alusetu, kuna lammutamine ei olnud ebaseaduslik. Samuti leidis Turukaubandus, et elektrikatkestuses turu omanikfirma süüdi ei olnud ja sellist kahju ei saanud tekkida.

Turukaubandusel on 10 päeva aega otsuse edasikaebamiseks.

Tüli soomlastele kuuluva kalafirma Pepekala ja hiljem Keskturu erastanud AS-i Turukaubandus vahel sai alguse 1998. aastal, kui keskturu suuremad rentnikud asusid vahendeid valimata oma potentsiaalseid konkurene turult välja tőrjuma. Tormilised südmused tipnesid 1999. aastal noore lihamüüja surmaga, kes hukkus turule liha tuues pommiplahvatuse läbi.

OÜ Pepekala kuulub soomlastele Jussi Valtteri ja Pertti Valtteri Tervonenile ning Reet Rohesalule, ettevőtte juhataja on Pertti Tervonen. Kalade, vähiliste ja kalatoodete müügiga tegeleva ettevőtte mullune käive oli 5,12 miljonit krooni ja kahjum ulatus 104 000 kroonini. 1998. aasta lőpus keeldus keskturu toonane juhtkond - Margus Kuustik ja Vadim Polištšuk -, kellega seotud ettevőtted turu hiljem erastasid, Pepekala müügiluba pikendamast.

AS-i Turukaubandus moodustasid keskturu rentnikud osaühingud Abring ja Lepla Kaubandus 1999. aastal. Pärast keskturu erastamist sama aasta juulis AS-id Keskturg ja Turukaubandus ühendati.

80-protsendiline osalus AS-is Turukaubandus kuulub Abringile, mille aktsiad kinkis keskturu erastamistehingutega kuulsaks saanud turu kommertsdirektor Vadim Polištsuk 2000. aasta lőpus oma pojale Andreile.

Alates tänavu kevadest kulub 20-protsendiline osalus AS-is Turukaubandus AS-ile Dzebeti, mis on keskturu haldushoone pikaajaline rentnik. Dzebeti osales turu erastamisel Turukaubandusele konkureeriva pakkumise koosseisus, ajakirjandus kahtlustas juba kahe aasta eest, et pakkujad olid omavahel kokku leppinud.

AS Dzebeti, mis haldab ka Őismäe Kullerkupu kauplust ja turgu, juhatuse liikmed on äriregistri andmetel Vadim Polištšuk ja keskturu juhataja Margus Kuustik, kes kuulub ka AS-i Turukaubandus juhatusse.

Tallinna linn müüs keskturu skandaalse erastamiskonkursi järel AS-ile Turukaubandus 1999. aasta juulis. Ajakirjanduses allmaailmaga seostatud Turukaubanduse AS pakkus 15 miljoniga müügis olnud aktsiate hinnaks 16 miljonit krooni ja investeeringuteks kuni 2003. aastani 20 miljonit krooni.

AS Turukaubandsuse käive oli eelmisel aastal 14,9 miljonit krooni ja kasum 1,78 miljonit. Kui keskturg oli linna omanduses, töötas see sama juhatuse all vaid 150 000-kroonise kasumiga, seega ei toonud kaks korda ebaőnnestunult erastada püütud, maksupettuste ja korruptsiooniga seotud AS Keskturg Tallinna linnale suurest käibest olenemata olulist kasu.