Meelelahutusfirma BDG juhatuse esimees Peeter Rebane ütles, et linna eelarve seisukohalt on sellised otsused arusaadavad, kinokultuuri seisukohalt aga taunitavad, kirjutab Eesti Päevaleht. “Linnakodanikud kaotavad ju sellega ekraane ning võimalusi jääb linnas vähemaks,” lisas Rebane.

Rebase hinnangul tekib kaheks aastaks Tallinna kinoturul monopol, kuni Uus Sakala keskus uksed avab. “Ruumi teise suure kinokeskuse jaoks on juba praegu,” tõdes Rebane.

Ka kultuuriministeeriumi filminõunik Meelis Muhu pidas tekkinud olukorda karmiks. “Alternatiive peaks ikka olema,” lausus ta. Muhu sõnul on praegu MPDE-le konkurentsi pakkumas vaid Kinomaja. “Kuid neid kahte ei saa mahtude poolest võrrelda,” lisas ta.

ASi MPDE esindaja Lauri Kaare ütles aga, et Sõpruse kino vaatajate arv moodustas 2002. aastal 4,5% Tallinna kinokülastajate arvust ja 1,7% kinode piletitulust, mistõttu ei saa rääkida “veest MPDE veskile”. Samas maksab MPDE Kosmose kino eksisteerimisele peale, mis võimaldab ka väikese sissetulekuga inimestel kinos käia.

“Tallinn on väike linn. Praegu on Coca-Cola Plaza täitumus 24%. See näitab, et seegi kino on ehitatud turu arengut silmas pidades. Kui siin oleks kaks multiplex-kino, oleksid mõlemad kahjumis ja üks neist läheks kiiresti pankrotti,” lisas ta.