Läänemeremaade suurim bio- ja toidutehnoloogiaalane üritus ScanBalt Forum toimub tänavu 22.-24. septembril Tallinnas.

ScanBalt on Läänemeremaade piirkondlik eluteaduste organisatsioon, mis ühendab klastreid, teadusasutusi, bioetehnoloogia ettevõtteid, tervishoiuteenuste pakkujaid ning avaliku sektori asutusi.

Üritusel osalevad teadusasutuste, biotehnoloogia ja biomeditsiini ettevõtete ning toiduainetööstuste juhid 11st Läänemere-äärsest riigist.

ScanBalt asepresidendi Jaanus Pikani sõnul loodi organisatsioon selleks, et seista vastu Ameerika ja Aasia biotehnoloogia ettevõtetele. „Kuna meie tegevuspiirkonnas Islandist Põhja-Saksamaani ning Taanist Loode-Venemaani toimetab rohkem kui 60 ülikooli ning üle 2100 biotehnoloogiafirma, siis oleme maailma suurim bioteaduste võrgustik,“ selgitas Pikani. „Läänemere piirkond suudab biotehnoloogia valdkonnas olla maailmas konkurentsivõimeline ainult tänu teaduse, ettevõtete ning avaliku halduse sümbioosile. Üksi tegutsedes on aga isegi Rootsi ja Taani Medicon Valley ning Saksamaa klastrid liiga väikesed, et USA ja Aasia firmadega rinda pista.“

Tänavuse ScanBalt Foorumi teemaks on „Tervislik tulevik“ ning üritus keskendub erinevatele probleemidele alates elustiilist ja toitumisest kuni tervisega seotud tehnoloogiate ja teenusteni, aga ka tööstuslikule biotehnoloogiale. Kõik need teemad on suunatud pikema ja parema eluea tagamiseks kas tänu tõhusamatele tervishoiuteenustele või elukeskkonna parandamisele.

Foorumi avavad majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, ScanBalti president dr. Wolfgang Blank ning Euroopa Komisjoni e-biotehnoloogia ja toiduainetööstuse direktoraadi direktor Maive Rute, kes kõneleb Euroopa biovaldkonna tulevikuperspektiividest. Tervislikust vananemisest ning muutustest meditsiinisüsteemis räägib foorumi üks peaesineja prof. Horst Klinkmann, kes on olnud nii esimese kunstsüdame kui ka kunstneeru loomise töögrupis 1960. aastatel.

Eesti bioettevõtluse hetkeseisust ja tulevikuväljavaadetest teevad kokkuvõtte Eesti biotehnoloogia programmi juht Olavi Otepalu, TÜ Eesti Geenivaramu direktor prof. Andres Metspalu ja Eesti Biotehnoloogia Liidu juhatuse esimees Erki Mölder.