Tallinna koolide remont on praeguseks koondunud kahe seltskonna kätte. Urmas Sõõrumaale kuuluv Vivatex Holding haaras mõned aastad tagasi enda hõlma viis pealinna kooli – Kalamaja põhikooli, Tallinna 32. keskkooli, Laagna gümnaasiumi, Kristiine gümnaasiumi ja Pelgulinna gümnaasiumi. Sõõrumaa on need koolid korda teinud ja teenib nende haldamise pealt tulu 30 aastat järjest.

Samasugust mudelit kasutavad ka endised ehitusfirma Skanska tippjuhid Jaanus Otsa ja Olaf Herman, kelle firma OÜ Kooliarendus käes on Tallinna humanitaargümnaasium, Liivalaia gümnaasium, Järveotsa gümnaasium ning Väike-Õismäe gümnaasium.

Sama meeskond on nüüd ka BCA Centeri taga, mis kannab hoolt Sikupilli keskkooli, Haabersti vene gümnaasiumi, Tallinna ühisgümnaasiumi, Karjamaa gümnaasiumi ja Tallinna Nõmme gümnaasiumi eest. Otsa ja Herman said selle firma eelmisel aastal endale Oliver Kruuda äripartnerilt Mati Tusovilt. Nii et praeguseks on Jaanus Otsa ja Olaf Hermani meeskond saanud Tallinna kõige suuremaks koolihaldajaks.

Tallinna linn maksab Kooliarendusele iga rendileantud koolipinna ruutmeetri eest sada krooni kuus. Sõõrumaa firmaga Vivatex ning BCA Centeriga sõlmitud lepingud tagavad aga 145 krooni ruutmeetri eest kuus, sest need said allkirjad ajal, kui hinnad olid päris laes. Nii et kohalik omavalitsus on igal juhul kindel ja magus partner. Väidetavalt on linn üritanud hiljem kallimalt sõlmitud lepinguid ja rendihinda odavamaks kaubelda, kuid seni tulutult.

Nii Oliver Kruuda kui ka Mati Tusovi käest läbi käinud Tallinna viie kooli haldaja BCA Centeri majandusaasta lõppes juuni lõpus ja viimane kättesaadav aruanne näitab seetõttu 30. juuni 2009 seisu.

2008/2009. majandusaastal kujunes firma kahjumiks küll 12 miljonit krooni, aga määrav roll oli selles intresside swap’i kajastamisel turuväärtuses (ligi 26 miljoni krooni võrra). Aasta varem oli firmal võimas puhaskasum – 51,5 miljonit krooni – ja viimase aruande järgi on kokku jaotamata kasumit ligi 38 miljonit krooni.

Tallinna linnaga samuti pikaajalised lepingud sõlminud Vivatex Holding teenis näiteks 2008. aastal, kinnisvara- ja laenumulli lõhkemise taustal, lausa märkimisväärsed 28 miljonit krooni puhaskasumit. Eelmisel aastal kuivas rahajõgi küll kokku, kuid siiski hoiti firma tublis üle 3,3 miljoni kroonises kasumis. Kokku on Sõõrumaa firmal jaotamata kasumit üle 38 miljoni krooni.

OÜ Kooliarendus tegi eelmisel aastal küll ligi 200 000 krooni kahjumit ja omakapital on negatiivne, kuid konks on selles, et see ettevõte alustas tegevust alles eelmise aasta veebruaris. Samas märgivad firma juhid, et negatiivne omakapital ei ole probleem, sest omanikud on andnud eelmisel aastal ettevõttele laenu 41 miljonit krooni. Veel sel kuul ehk augustis 2010 peaksid lõppema koolide rekonstrueerimistööd, mis tähendab, et ka see firma hakkab alates septembrist teenima regulaarset müügitulu. Kooliarenduse juhid kinnitavad aruandes, et selle aasta lõpuks on firma kindlasti kasumis.

Riigikontroll on olnud kooliremontijate osas kriitiline ja varem korduvalt viidanud, et Tallinna linna juhid võiksid tunda rohkem huvi, kuidas need lepingud erafirmadega on toiminud. Eriti nüüd, kui paljud koolid on olnud juba mõnda aega erafirmade hallata ja võrdluseks on kasutada andmeid ka muude koolide korrastamiseks kasutatud rahastamisskeemide kohta.