Tallinna korteripakkumine on aastaga suurenenud 60%. Oktoobris pakuti portaali KV.EE andmetel Tallinnas müügiks 8900 korterit aastataguse 6400 pakkumise vastu. Turuolukorra mõistmiseks tuleb pilk heita eesriide taha.

Korteripakkumise kasvu taga on esmalt kõrgele kerkinud korterite hinnad. Kasvanud hinnatase on loonud olukorra, kus kinnisvara väärtus on tõusnud 2006.-2007. aastal tipphinnaga soetatud vara laenukoormast kõrgemale. See loob neile kinnisvaraomanikele võimaluse korter müüki panna, et aastatega ebasobivaks muutunud eluase uue vastu välja vahetada.

Ka tehingute arv on vähenenud. Kui korteritehingute arv väheneb, ja seda on meil juba kaks kvartalit järjest juhtunud, jäävad osad maasikad noppimata ehk korterid jäävad pakkumistena portaali alles.

Kolmas pakkumiste arvu suurenemise põhjus on uusarendus. Uute korterite pakkumine on aasta algusega võrreldes pea kahekordistunud. Pakkumiste arvu ajavad ülespoole nii portaali jõudvad uued arendusprojektid, kui see, et uue korteri ostja paneb enamasti vana elamispinna müüki ja seda enne uue ostu. Nii suureneb pakkumine hetkeks isegi kahekordselt.

Samuti ei ole sugugi harv, kui mõni korter on portaalis mitmekordselt. Seda näiteks olukorras, kus oma korterit kuulutav eraisik on müügiõiguse andnud mõnele maaklerile või koguni maakleritele. See suurendab kuulutuste arvu, kuid mitte reaalset pakkumist.

Kliendi tähelepanu pälvimiseks kasutavad mitmed maaklerid kuulutuste uuendamise meetodit. See tähendab, et juba portaalis olev pakkumine sisestatakse uue kuulutusena, vana kuulutus kustutatakse.

Nii pääseb maakler koduotsija silme ette, kes ühe otsingukriteeriumina on valinu ainult värsked kuulutused. Nii suureneb kuu jooksul portaalis olnud kuulutuste arv kunstlikult, sest väiksema tehingute arvu tingimustes on maakleritel rohkem aega kuulutustega mängimiseks.

Vaieldamatult on korterite pakkumine kasvanud ja seda eeskätt kinnisvaramüüjate suurenenud müügihuvi tõttu. See avaldab survet Tallinna korterite hindadele. Puude taga tuleb näha metsa ja statistika taga numbrite tegelikku sisu. Elamispindade turul tuleb raske, kuid põnev aasta.