Ajakirjanduse andmeil on maailma üks suurimaid meediakorporatsioone Vivendi Universal kukkunud infotehnoloogia buumi ja ebaõnnestunud investeeringute ohvriks.

Rootslaste Dagens Nyheter viitab, et muuhulgas Universal Studios ja Universal Music Groupi kõrge ostuhind ning kukkuv aktsiahind sundisid Vivendit eelmisel aastal ligi 260 miljardit krooni kahjumisse kandma.

Kirch grupp läks väiksema võlaga pankrotti. Vivendi Universali võlakoorem on kerkinud ligi 345 miljardi kroonini, samuti jätkub aktsiakursi langus. Pankrotistunud Kirch Grupi võlakoorem oli näiteks üle saja miljardi krooni.

Rahvusvaheline reitingufirma Standard & Poor’s peab suurfirma väljavaateid negatiivseks. Vivendi laenureitingut on alandanud ka agentuur Moody’s.

Vivendi juhtide sõnul on firma selle aasta peamine eesmärk agressiivne võlgade vähendamine.

Vivendi osaleb Vivendi Environnementi kaudu ka meediakaugel keskkonnateenuste turul. Nende tütarfirma Dalkia võttis rendile Tallinna Soojuse, mis Tallinna Kütte kaudu soojendab üle kolme tuhandet hoonet Tallinnas ja Maardus.

Dalkia on lubanud Tallinna Soojusesse 30 aasta jooksul investeerida 2,1 miljardit krooni.

“Dalkia emafirma raskuste siiajõudmine on vähetõenäoline,” ütles Tallinna Soojuse nõukogu liige Randar Tamm. “Usun, et investeerimisplaanid ei tohiks ohus olla ja elanikke olukord ei puuduta, kuna siinsed summad ei ole Vivendi jaoks nii suured,” lisas ta.

Tamme kinnitusel on tegemist suure firma probleemiga. “Vivendi on Prantsusmaal väga oluline firma ja probleemide korral paneks tõenäoliselt õla alla. Samas on antud juhul siiski tegemist eraldi juriidiliste üksustega,” lisas ta.

Lepingutest on seni kinni peetud. Tamme sõnul võiks emafirma mõju meile ulatuda paari aastaga. “Seda muidugi juhul, kui üldse midagi toimub,” lisas ta. “Nõukogu koosolek on alles tulemas, kuid vaevalt on hetkel põhjust olukorda arutada, kuna Dalkia ja Eraküte on lepingust igati kinni pidanud.”

Puhkusel viibiv Tallinna Kütte juhatuse esimees Kristjan Rahu ja Dalkia esindaja Andreas Greim ei olnud eile kommentaarideks kättesaadavad.

Vivendi pakub keskkonnateenuseid enam kui sajas riigis. Ta kontrollib läbi Dalkia Eestis ka Tartu Tamme Soojust, Rapla Soojust, Keila Soojust, Haapsalu Soojust ja Valga Soojust.