Ettevõtte 4000 ruutmeetril toodavad 130 töötajat pakendeid, mis on mõeldud elektroonika, telekommunikatsiooni ning teiste kallite ja õrnade kaupade transportimiseks.

Nefab Eesti AS emafirma enamusosalus kuulub ühele Rootsi perekonnale, mille tehased töötavad täiel aurul Rootsis, Hiinas, Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias, Eestis, Brasiilias ning Kanadas. Müügiüksusi on oluliselt rohkem, neid on maailmas üle kolmekümne viie.

Eestisse rajas Rootsi ettevõte oma tootmise kolme asjaolu silmas pidades: põhiline tooraine pakendite jaoks ostetakse siiani Venemaalt, seetõttu on seda kõige otstarbekam just Eestis töödelda; hea asend Nefabi põhiliste klientide suhtes; Eesti töötajate professionaalsus.

Terviklahendused

Põhitoodang valmistatakse vineerist ning vineer-metallkonstruktsioonidest. Nefab Eesti tegevjuht Erkki Susi selgitab: ?Kuna ettevõtte visioon on toota terviklikke pakendilahendusi, siis pakume oma põhitoodangule juurde paljusid lisavõimalusi.?

Lihtsamate lahenduste hulka kuuluvad kartongkastid, kilekotid, antistaatilised kastid, kõikvõimalikud antistaatilised pakkematerjalid elektroonikatööstustele.

Nefab valmistab tooteid põhiliselt kahele suurele majandusharule ? need on elektroonikatööstus ning autotööstus. Nende valdkondade kliendid moodustavad kuni 70 protsenti Nefabi toodangu tarbijatest. Põnev on kuulda, et pakenditehas on leidnud lahendused sellistele nõudlikele tarbijatele nagu sõjatööstuse tarbeks tootvad firmad ning meditsiiniasutused.

Kõik sõjatööstuses kasutatavad pakendid peavad vastama teatud ettekirjutustele ja reeglitele, kuni selleni välja, et pakend ei tohi rikneda ka täiesti märjaks saades. Nefab on välja töötanud lahendusi vereplasma transportimiseks.

Nefab Eesti toodab oma pakendeid emafirmast saadud tootmisliinidel, mille tehnoloogiline protsess on patenteeritud. Tehnoloogia väljatöötamiseks ja täiustamiseks on Nefab Grupis loodud eraldi inseneribüroo.

Nefab Eesti on ainuke, kelle toodangu põhiosa ei ole suunatud koduturule, vaid väljapoole. Eestisse jääb Nefabi toodangust sel aastal umbes üks protsent.

Taaskasutusäri tekkimas

?? Keskkonnaminister Villu Reiljan andis loa esimesele pakendite taaskasutamise ettevõttele ? MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsioonile.

?? Taaskasutusorganisatsiooni eesmärk on tagada oma liikmete või lepinguliste partnerite üleriigiline pakendijäätmete kogumine ning kogutud pakendijäätmete taaskasutuse korraldamine. Organisatsiooni asutasid 12 pakendiettevõtjat ? joogitootjad ja kaubandusettevõtted, kes katavad oma hinnangul Eesti pakenditurust ligi kümme protsenti. Nüüdseks on organisatsiooniga liitunud veel seitse ettevõtet. Seega on liikmete arv juba 19.

?? Taaskasutusorganisatsioon on kasulik nii pakendatud kauba tootjatele kui ka turustajatele. Tootjad ja turustajad saavad oma pakendite taaskasutamise korraldamise anda uue organisatsiooni hoolde ning kauplused ei pea nende ettevõtete pakendeid ise vastu võtma. Liikmete pakenditele tulevad ka vastavad märgised.