AS-i Tallinna Lennujaam juhatuse esimees Rein Loik ütles, et mahukate investeeringute tulemusena saab Tallinna lennujaamast Euroopa tipptasemel õhuvärav, mis senisest keskkonnasõbralikum, turvalisem ja mugavam. "Lennujaama investeeringute kogumaht järgneva kolme aasta jooksul on tõepoolest veidi alla miljardi krooni. Seejuures on oluline märkida, et Eesti maksumaksja tasku jääb sisuliselt puutumata, sest pika ja põhjaliku ettevalmistustöö tulemusena saame 860 miljoni krooni suurusest investeeringust ca 80% Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist," märkis Loik. Ülejäänud 20% finantseerib lennujaam omavahenditest.

Renoveerimis- ja laiendusprojekti käigus lisandub lennujaamal reisiterminalile ligikaudu 13 000 ruutmeetrit uut pinda, mis on hädavajalik pidevalt suureneva reisijate hulga heaks teenindamiseks. "Täna tähistab Tallinna lennujaam päeva, mil esimest korda läbis lennujaama ühe aasta jooksul miljon reisijat. Meie prognooside kohaselt ületame detsembri lõpuks 1,4 miljoni reisija piiri," ütles Loik. Lennujaama reisijate arv on viimasel ajal tänu lennufirmade ja sihtkohtade lisandumisele märkimisväärselt tõusnud. Viis aastat tagasi läbis lennujaama aastas pool miljonit inimest.

Arengukava kohaselt rekonstrueeritakse laienemistööde esimeses etapis lennuliiklusala, mis muudab lendamise senisest veelgi keskkonnasõbralikumaks ja turvalisemaks. Lennuliiklusalal ehitatakse välja kaasaegne sadevee kogumis- ja puhastussüsteem ning paigaldatakse temperatuuriandurid, mis võimaldavad täpsemini doseerida jäätõrjevahendit. Samuti rajatakse spetsiaalsed õhusõidukite jäätumisvastase tõrje alad, pääste- ja tuletõrjeõppuste plats ning rekonstrueeritakse perimeetri tee. Paigaldatakse uued valve-, side-, elektri- ja automaatikasüsteemid, ehitatakse kaasaegsed õhusõidukite seisuplatsid ning laiendatakse ruleerimisteede võrku.

Renoveerimisprojekti teise etapi eesmärk on viia lennujaama terminal vastavusse Euroopa Liidu nõuetega. Laienemistööde käigus pikendatakse terminali põhja- ja lõunaosa 18 meetri võrra ning ehitatakse välja kõiki väravaid ühendav ca 200 meetri pikkune galerii laiusega 27 meetrit. Rajatakse eraldi ootesaalid Euroopa Liidu ja Schengeni piirkonna reisijaile ning neile inimestele, kes lendavad väljapoole Euroopa Liidu piire.

Märkimisväärselt uuendatakse reisijate ja pagasi lennueelseid julgestussüsteeme ning paigaldatakse kaasaegseim lennuinformatsiooni vahendav süsteem, videovalve ja läbipääsu kontrollsüsteemid ning tõhustatakse lendude eelset julgestust. Samuti täiendatakse lennujaama terminali elektri-, kütte-, ventilatsiooni- ja sidesüsteeme. Eraldi rajatakse kaasaegne veterinaar- ja fütosanitaar-piiriinspektsiooni punkt lemmikloomade, toiduainete ning taimse ja loomse toodangu kontrollimiseks.

Tallinna lennujaamast on regulaarne lennuühendus 21 Euroopa linnaga ja kahe Eesti saarega ning nimetatud sihtpunkte teenindab 13 lennufirmat. Suurim vedaja on käesoleval aastal Estonian Air (osakaal 46%), järgnevad Easyjet, Aero Airlines, CSA Czech Airlines, Lufthansa, Air Baltic, LOT Polish Airlines ning teised lennufirmad. Populaarseimad sihtkohad on London ning naaberriikide Soome ja Rootsi pealinnad.