Aprillist alates osaliselt eraettevõttena tegutsev Tallinna Lihatööstuse AS jätkab erastamisest hoolimata liha kokkuostu ja tootmist, kuid toondangumaht on firma hiilgeaegadega võrreldes neli korda vähenenud.

Tallinna Lihatööstuse aktsiatest 80 protsenti on alates käesoleva aasta 1. märtsist ettevõtte peadirektorile ja tema viiele asetäitjale kuuluva aktsiaseltsi Kroonikuld valduses, 20 protsendi aktsiate omanik on riik.

"Uued omanikud said enda kätte küllaltki raskes seisus ettevõtte. üheks põhjuseks oli väga pikk erastamisprotsess, mille tõttu firma maine isegi mõnevõrra kannatas," rääkis Tallinna Lihatööstuse AS-i peadirektor Urmas Sannik. "Erastamisprotsessi liiga aeglase käigu tõttu kaotasime nii meid toorainega varustanud partnereid kui ka osa turust."

Tallinna Lihatööstuse AS-i juhatuse esimees ja haldusdirektor Lembit Kivisild ütles, et Tallinna Lihatööstuse olukord on viimase paari aasta jooksul otsustavalt muutunud. Erastamisest rohkem on tema hinnangul mõju avaldanud üldise olukorra muutumine põllumajanduses ja lihatoodete turul.

Veel viie aasta eest monopolistaatuses töötanud ettevõte peab turumajanduslikus konkurentsis püsima jäämiseks tegema suuri jõupingutusi. "Lihatööstuses annab tu gevasti tunda ka ebaaus konkurents -- väga suur osa lihast, mida inimesed iga päev tarbivad, liigub nii, et müüjad ega tootjad ei maksa mingeid makse," ütles Kivisild. "Ausalt makse tasuvatel suurematel tootjatel on selliste kaubapakkujatega seepärast väga raske võistelda."

Firma peadirektor prognoosis, et Euroopa ühisturu kaitsemehhanismide tõttu jääb Lääne-Euroopa turg Tallinna Lihatööstuse valmistoodetele veel pikaks ajaks suletuks.

Eelmise aasta kolme esimese kuuga müüs ettevõte 20 protsenti vorstitoodangust Peterburis ja mujal Venemaal. Kuna Venemaa on Eesti toodangule kehtestanud kõrged tollitariifid, on eksport Venemaale peaaegu täiesti katkenud ning Tallinna Lihatööstus müüb suurema osa toodangust Eestis.

Ettevõte on kahjumis

Tallinna Lihatööstuse kahjum 1994. aastal oli 5,2 miljonit krooni ja tänavu esimesel poolaastal 7,1 miljonit krooni. Nii firma omakapitali tootlikkus kui kapitali tootlikkus on käesoleva aasta esimesel poolel negatiivsed, moodustades vastavalt -29,5 ja -22,2 protsenti.

Venemaa turu ahenemine ja konkurentsi suurenemine Eestis vähendas Tallinna Lihatööstuse realiseerimise netokäivet 1994. aastal eelnenud aastaga võrreldes enam kui kaks korda.

Aktsiate avaliku müügi käigus ootab uut omanikku 743 500 riigile kuuluvat aktsiat, mis moodustavad viiendiku Tallinna Lihatööstuse AS-i aktsiakapitalist.

TARMO MüüRSEPP