Tallinnas Mustamäel, Õismäel ja Lasnamäel paiknevate korterite hinnatõusu põhjuseid on mitmeid, sealhulgas liberaliseerunud laenupoliitika, üha madalamad laenuintressid ja ostujõu suurenemine, teatas ERI Kinnisvara.

Samuti sunnib kiirete otsuste tegemisele jätkuv hinnatõus — Tallinna magalarajoonide korterite hinnad on alates 2001. aasta algusest tõusnud keskmiselt 50-60 protsenti.

ERI Kinnisvara hinnangul on hinnatõusu taga ka asjaolu, et kolm nimetatud elurajooni on inimestele hästi teada ning hetkel on tegu hinna ja kvaliteedi suhtelt kõige vastuvõetavama eluasemeklassiga.

Kiirendatud ostuotsuste tegemisele sundisid ka eluaseme hinnale käibemaksu lisandumisega seotud arusaamatused, kuigi käibemaksu lisandumine jäi siiski ära.

Tulenevalt hinnatõusust on märkimisväärselt suurenenud ka kinnisvaratehingute rahaline maht, kuna 70 protsenti Eesti kinnisvaraturust asub Tallinnas, märgib ERI Kinnisvara.

Kinnisvaraülevaate kohaselt liiguvad inimesed uut eluaset ostes paljuski ühest magalarajoonist teise — kolimise suund on peamiselt Lasnamäelt Mustamäele ja Mustamäelt Õismäele.

Õismäel elavad kõige ostujõulisemad inimesed, kes kasutavad olemasoleva korteri müügist saadavat raha järgmise hinnaklassi elamispinna — korteri või isegi maja — soetamisel omafinantseeringuna.

Mustamäel on kõige kõrgema ruutmeetrihinnaga korralikult ja kaasaegseid materjale kasutades remonditud Siili tänava piirkonna telliskivimajades asuvad korterid, madalaima hinnaga on remonti vajavad ja mitteelamiskõlbulikud Mustamäe ja Vilde tee korterid.

Lasnamäel on kõrgeim ruutmeetri hind Katleri, Pirita-Kose ja Pirita linnaosa äärde jäävatel aladel, Läänemere teel ning Vormsi, Kihnu ja Muhu tänavatel paiknevates majades asuvatel korralikult remonditud korteritel.

Odavaimad Lasnamäe korterid, mis vajavad remonti ja on mitteelamiskõlbulikud, paiknevad Ümera, Sinimäe, Raadiku, Linnamäe ja Kärberi tänaval.

Õismäel on kalleimad korralikult remonditud Järveotsa punastest tellistest tornelamutes asuvad korterid, odavaimad on Õismäel kehvas seisukorras Astangu korterid.

ERI Kinnisvara andmetel domineerib kolmes suurelamurajoonis turul müüjakesksus ning igal maakleril on olemasolevate müügipakkumiste kohta andmebaasis mitmeid kordi suurem arv korteriotsijaid. Müüjakesksus sunnib maaklereid tegelema esmajärjekorras müüjatega ja alles seejärel korteriotsijatega, see annab omakorda korterimüüjale tugeva võimaluse tingimuste seadmiseks ning ka hinna üle läbirääkimisi pidades, märgib ülevaade.

Hoolimata aastavahetusest pole vaikust kinnisvaraturul ERI Kinnisvara hinnangul näha ning tehingud käivad aktiivselt edasi. Samas hindadel suurt ruumi tõusutrendis jätkata pole ning hinnatõus peab pidurduma; ülemise hinnapiiri paneb kinnisvaraülevaate kohaselt paika uusehitiste alumine hinnapiir.

Tänavuseks prognoosib ERI Kinnisvara hinnakasvu tempo tagasitõmbumist, see on tingitud Eesti majanduskliima jahtumisest.

Samuti ootab ERI Kinnisvara turu raskuspunkti kandumist mujale — üldist heaolu taset arvestades võib turuülevaate kohaselt arvata, et järgmine oluline hinnatõusu laine tabab kesklinna ümber olevaid Kalamaja, Pelgulinna, Kassisaba ja ka teisi puitasumeid, kus hinnatõus võib tavapärasest suuremaks osutuda.